Nyt

Integrations- og arbejdsmarkedsminister Ylva Johansson sagde i et interview til BBC, at der bliver begået stadig færre sexualforbrydelser mod kvinder i Sverige. Men det var en lodret løgn. Fake news.

«Det var fel av mig», indrømmer Johansson.

Medlemmer av den svenske regering har beskyldt præsident Trump for at lyve efter hans udtalelse om Sverige. Derfor er denne sag dybt pinlig for det officielle Sverige.

Johansson var inviteret af BBC til at tale om Sveriges renommé – eller Sverigebilden, som de selv kalder det – efter den amerikanske præsidents udtalelser om landet.

Den svenske regering har erklæret sig selv for «verdens første feministiske regering». Derfor gør det naturligvis meget ondt i selvfølelsen, når der skabes det indtryk, at svenske kvinder ikke er trygge. Og derfor stiller regeringsmedlemmerne villigt op i øst og vest for at forsikre om, at Sverige er et fredeligt, harmonisk land – og ikke mindst: et land hvor kvinder har det godt og føler sig trygge.

«… brännmärka dem»

Man må for alt i verden beskytte forestillingen om Sverige. Ideen om at Sveriges gigantiske samfundseksperiment er en succés. Alt hviler på dette. Hvis glansbilledet af Sverige trues, vil regering, presse, kulturelite – hele det samlede parnas  – rykke ud og forsvare det med næb og kløer.

Spørg Göran Persson: Den 14. juni 1995 gik den daværende finansminister på Riksdagens talerstol. Hans ord giver genlyd næsten 22 år senere:

”Vi skall tala väl om vårt fina land! (…) Jag kommer, liksom den regering jag tillhör, att i alla sammanhang med kraft brännmärka dem som utomlands talar illa om Sverige.”

Brændemærke, altså. Ikke småting. Striden om «sverigebilden» er ikke ny, forstår vi. Derimod er intensiteten lige nu til at tage og føle på.

Frenetisk aktivitet

Dette apparat – dagens Persson´er – har vært i sving hele ugen. Det er blevet arbejdet frenetisk. Flere ministre har givet interviews til presse i ind- og udland, og også ex-ministre har kastet sig ind i kampe – oven i købet med et forsøg på humor (hej, Carl Bildt). Og medierne er flydt over med mere eller mindre saglig kritik af præsident Trump, mest mindre saglig, inklusiv adskillige forsøg på diagnostisering på distancen.

ANNONSE

Derfor var det også naturligt for minister Johansson at stille op til interview, da BBC spurgte. Nu skulle der endnu en gang tages kraftigt til genmæle mod «fake news» om Sverige.

il BBC sagde Johansson blandt andet:

”When we make surveys about if any women has, if there has been a rape towards her or sexual harassment, we can see that the level is going down, and going down and going down.”

Neden for ses grafen, som viser udviklingen i andelen af ofre for sexualforbrydelser. Tallene har aldrig vært højere siden man begyndte at måle tallene. (NTU er Nationella trygghetsundersökningen.)

«… going down, and going down and going down.» Alternative facts fra den svenske regering? Man kommer til at tænke på et gammelt Springsteen-hit: I’m goin’ down. En passende sang for minister Johansson at synge.

 

Brottsförebyggande rådet skriver: ”I den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppgav 1,7 procent av befolkningen (16–79 år) att de utsatts för sexualbrott under 2015, vilket motsvarar cirka 129000 personer. Det är en ökning jämfört med 2014, då 1,0 procent uppgav att de hade blivit utsatta”.

Udviklingen er foruroligende, men tallene er langt mere skræmmende, hvis man udelukkende ser på kvinderne i statistikken. Så er antallet af sexualforbrydelser næsten tredoblet fra 1,1 procent i 2011 til 3,0 procent i 2015.

Document.no omtalte NTU i januar: Svenskene føler seg stadig mer utrygge i sitt eget land

– Løj selvsikkert

Derfor er det interessant at se Ylva Johansson lyve så selvsikkert åbent kamera på BBC, skriver Tino Sanandaji på sin egen facebookside.

Denne form for kriminalitet er i stigning , og ifølge Tino Sanandaji findes der ingen undersøgelse, som viser det modsatte:

Ingen survey visar minskning av sexualbrott. Är det lämpligt att Sveriges regering åker runt till andra länder och ljuger om svensk brottsstatistik? Här är grafen ur Brås senaste rapport om vad surveys om sexualbrott visar. Ni kanske ser en ökning, men vår feministiska regering har andra glasögon och säger om samma graf: ”We can see that the level is going down, and going down and going down”.

Og det var ikke kun Sanandaji, der påpegede løgnen. Andre som stillede spørgsmål til sandhedsværdien i Ylva Johanssons udtalelse, inkluderede kriminologen Manne Gerell og Dagens Nyheters lederskribent Erik Helmerson. Og et par politikere, herunder den tidligere minister Svantesson (M):

Svantesson lover også at tage sagen op i Rigsdagen.

Svenske politikere har været godt vant: De bliver kun sjældent udfordret, når de spreder løgne og halve sandheder om især indvandring og kriminalitet.

Men nu blev presset for stort. Der var for mange som kendte sandheden, og som påtalte, at hun løj.

Det er yderst pinligt, men der er ingen vej udenom: Hun må lægge sig fladt ned.

I en epost til Dagens Nyheter skriver hun:

”Jag baserar mina svar i intervjun på uppgifterna jag hade då – att anmälningarna på våldtäkter minskat 2015. Det var fel av mig att prata om en utveckling baserat på ett år. De preliminära siffrorna för 2016 visar tyvärr på en ökning igen. Det är självklart viktigt att det blir korrekt.”

– Gentager fejl og lægger røgslør ud

Det er godt at ministeren indrømmer fejl, men beklageligt at hun lægger røgslør ud og gentager sagsfejl, kommenterer Sanandaji:

Det finns två huvudsakliga mått på sexualbrott. Det ena är brott som anmäls till polisen, där vi har data fram till 2016. Sexualbrott som anmäls till polisen per invånare ökade mer eller mindre stadigt mellan 1975 och 2014, föll sen tillbaks lite, och ökade igen 2016, som är näst högsta år någonsin. Det finns dock en legitim poäng att ökningen av anmälda sexualbrott påverkas av anmälningsgrad samt regeländringar.

Det andra mått som Johansson citerade i BBC är brottsofferenkät som NTU ”surveys about if any women has, if there has been a rape towards her or sexual harassment”, där det finns data 2005 till 2015. Där ingår både polisanmälda och ej anmälda brott så att ökning inte kan bortförklaras med anmälningsbenägenhet. Ökningen i NTU skedde inte bara ett år, och dessutom finns överhuvudtaget inte data för 2016. Därför håller inte Johanssons förklaring.

Brottsförebyggande rådet: – Markant stigning

Brottsförebyggande rådet (Brå) understreger, at sædelighetskriminaliteten peger i forskellige retninger, afhængig af, hvilke kilder man anvender. Den selvrapporterede udsathed er steget de seneste tre år, mens stigningen i antallet  af anmeldelser er fladet ud. Antallet af henvendelser om behandling efter sexuelle overgreb har holdt sig nærmest konstant de seneste ti år.

Disse oplysninger skulle kunne tolkes derhen, at antallet af mindre alvorlige overgreb er steget, og at kvinder er blevet mere bevidste efter gentagne offentlige debatter om lovgivningen vedrørende sexuelle overgreb. Men, skriver Brå:

”i absoluta tal har antalet anmälningar, antalet misstänkta, antalet (och andelen) personuppklarade sexualbrott och antalet lagförda sexualbrott ökat markant under 00-talet. För de flesta av måtten handlar det om mer än en fördubbling på 15 år”.

… going down, and going down and going down.

 

Dagens Nyheter: Ylva Johansson medger fel om Sveriges sexualbrottsstatistik

Aftonbladet: Ylva Johansson backar efter BBC-intervju om sexbrott

SVT: Brå: Otryggheten i Sverige ökar

ANNONSE

Mest læst

Joe Biden er ond