Nyt

Tolkefirmaet Semantix i Uppsala undlod at ansætte en muslimsk kvinde efter at hun havde nægtet at give hånd til en mandlig ansat. Firmaet er nu dømt i Arbetsdomstolen efter at have afbrudt ansættelsesprocessen.

Arbetsdomstolen slår fast at kvinden blev diskrimineret og dømmer firmaet til betale hende 40.000 kroner i erstatning, skriver Fria Tider.

Semantix prøvede forgæves at argumentere for, at det at nægte at give hånd kan lede til konflikter på arbejdspladsen, og at det er krænkende at en ansat nægter at give hånd til personer af et bestemt køn.

Arbetsdomstolen fastslår i dommen at firmaets policy «har kommit att missgynna den grupp muslimer vars religiösa tro innebär att de inte får beröra personer av motsatt kön utanför den närmaste familjekretsen».

ANNONSE

Et krav om håndhilsning er ikke nødvendig for at undgå ubehag eller konflikter på arbejdspladsen, mener domstolen.

Den svenske Diskrimineringsombudsmand (DO) er af samme opfattelse.

– Det här är en svår fråga och det var därför vi bedömde det viktigt med en prövning i domstol. Domen innefattar en noggrann avvägning som beaktar arbetsgivarens intressen, individens rätt till kroppslig integritet, och vikten för staten att upprätthålla ett skydd för religionsfriheten, sier Martin Mörk, sjef for DO sin processenhet, i en pressemelding.

Ifølge Arbetsdomstolen har Semantix udsat kvinden for «indirekte diskriminering», og firmaet skal derfor betale 40.000 kroner i erstatning.

DO krævede oprindeligt dobbelt så høj erstatning til kvinden; 80.000 kroner.

 

ANNONSE

Læs også

Læs også