Nyt

Aye Alhassani søgte arbejde i SAS i check-in skranken. Med sin ansøgning havde hun indsendt både billede og video af sig selv. Hun tog det derfor for givet, at det ikke ville være noget problem, at hun bar hijab, da hun blev indkaldt til ansættelsessamtale.

– Jag visste sedan tidigare att det fanns andra tjejer med slöja som jobbade hos Sas, sier hun.

Først deltog Aye i et gruppeinterview og derefter i en personlig samtale med en rekrutterings-konsulent.

– Hon undrade hur tillgänglig jag skulle vara och sa att de kunde kompromissa. Så det kändes som att de var intresserade av att jobba med mig.

Men så tog samtalen en uventet drejning for Aye. For så begyndte konsulenten at tale om SAS´ politik i forhold til religiøse og politiske symboler. Det blev forklaret for Aye at hijab ikke var tilladt fordi det regnes som et religiøst symbol.

– Jag känner att det här är jättediskriminerande, sier Aye.

Aye kunne ikke forstå, hvorfor SAS lod henne gå videre i ansættelsesprocessen, når de vidste, at hun bærer hijab.

– Hon sa att de tyckte att jag var duktig och kompetent, och att företaget ville ge mig chansen att välja, liksom slöjan eller jobbet då, sier Aye.

For Aye var det utænkeligt at tage hijaben af. Men det var det ikke for SAS. De ville give henne muligheden.

SAS har fulgt de retningslinjer EU-domstolen har fastlagt i en dom af 14. marts i år , der slår fast, at det ikke er diskriminerende at forbyde politiske eller religiøse symboler, hvis de interne regler i selskabet har restriktioner om dette.

ANNONSE

Hijabklædte kvinder, som allerede var ansat i SAS før de nye reglerne trådte i kraft, får imidlertid lov til fortsat at bære tørklædet.

Aye beklagede sig over det i et indlæg på Facebook:

Idag Tisdagen 25:e April blev jag inkallad på en jobbintervju som trafikassistent, (Check-in personal) genom CAE som är ett rekryteringsbolag för SAS, Scandinavian Airlines. Jag behövde genomgå flera steg och tester för att gå vidare till nästa steg i ansökningsprocessen för att eventuellt få en inbjudan till intervjun.
Det första steget utgjorde att man bland annat skulle skicka in sitt CV i samband med ett personligt brev och att man även skulle spela in en video på engelska där man besvarar tre frågor angående rollen. Jag blev godkänd på dessa delar och fick gå vidare till nästa steg i processen. I andra steget fick jag utföra fyra olika tester. Även dessa blev jag godkänd på och fick en inbjudan till en intervju med CAE. Intervjun skulle vara i form av både gruppintervjuer och även enskilda intervjuer.
När jag kom dit deltog jag först i gruppintervjun med tre andra tjejer som också sökte till tjänsten. Gruppintervjun kändes väldigt bra och jag kände att jag besvarade alla delar utan svårigheter. Vid nästa steg då jag blev inkallad till den enskilda intervjun blir jag informerad av rekryteraren att SAS har som policy att anställda inte får visa några religiösa symboler.
I samband med detta blir jag tillfrågad om jag har möjlighet att ta av mig slöjan för tjänsten. Jag förklarade för henne att detta inte var ett alternativ för mig. Jag var väldigt upprörd över detta eftersom att jag redan vid första steget visade att jag bär slöja genom att jag både hade skickat en video och mitt CV med en bild när jag ansökte om tjänsten. Bolaget var redan medvetna om att jag bär slöja och valde ändå att låta mig gå vidare. Utöver detta gav de mig ingen information om deras policy när de skickade ut mailet om att jag hade gått vidare. Jag frågade därför varför de tog mig vidare om detta är del av policyn och rekryteraren svar var att jag var en passande kandidat för tjänsten men att de ville ge mig en chans att välja att ta av mig slöjan om jag ville jobba för dem. Detta fick mig att bli helt ställd då jag även är medveten om att det finns anställda på SAS som bär slöja. Detta var något jag tog upp som rekryteraren inte hade någon information om, därav nämnde hon att hon skulle kolla upp detta. I samband med det frågade hon om jag skulle vilja fortsätta intervjun vilket jag gjorde. Jag besvarade alla frågor med säkerhet och rekryteraren avslutade intervjun med att säga att jag var väldigt passande för rollen men att hon skulle höra av sig till bolaget angående policyn och därmed återkomma. Jag fick senare veta att SAS nya policy inkluderar att de inte anställer beslöjade kvinnor eftersom att det anses vara en religös symbol.

En person bör rekryteras till ett arbete eftersom att personen bär på kompetenser som är passande för yrket. Den möjligheten ska inte behöva tas ifrån en pågrund av vilken tro man väljer att följa. Så länge en människa försöker bidra och prestera för detta samhälle borde vi hålla varann om ryggen och omfamna varandras olikheter. Det finns ingen plats för anpassning om man inte får chansen att prestera och bidra som arbetskraft, både för sig själv och för samhället.

Den 14 mars i år fattades ett beslut i EU domstolen som nu gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete eller avskeda kvinnor som bär slöja. I domen diskuteras det att det finns ett problem med religiösa symboler, i förhållande till neutralitetsprincipen. Vad vi lär oss av denna dom är att den muslimska kvinnan stängs ute ur arbetslivet pågrund av hennes val till att bära slöja. Mitt fall är en konsekvens av EU-beslutet i svensk kontext.

Ayes konklusion er, at muslimske kvinder ekskluderes. Hun kan ikke se, at det er de muslimske kvinder selv, der ekskludere sig ved at vælge tørklædet før jobbet.

For i princippet er der ingen forskel på dem, som insisterer på å bruge hijab – og dem som vil bære nikab eller burka: De må vælge mellem deres religiøse symboler eller at få et arbejde.

I Danmark kan de kvinder, der foretrækker burka og nikab for et arbejde heller ikke gøre krav på kontanthjælp heller andre offentlige ledighedsydelser.

Pressechefen for SAS i Sverige, Fredrik Henriksson, henviser til EU-dommen om uniforms-neutralitet:

”Dessa regler gäller för alla våra anställda oavsett religion, kultur eller ideologi. Endast plagg och accessoarer som ingår i SAS uniform är tillåtna”, skriver Henriksson.

Aye overvejer at melde SAS til Ombudsmanden.

Aftonbladet

ANNONSE

Ét svar til “SAS ville gerne ansætte hende – men hun skulle tage hijaben af”

  1. KnudMadsen siger:

    Så længe hun solidariserer sig med terrorister, kan hun naturligvis ikke være ansat i et luftfartselskab. Det er logik for burhøns, men åbenbart ikke for muhamedanere.