Nyt

Statistikker fra EU’s grænsebureau Frontex, der blev udgivet fredag, viser, at de 22.900 indvandrere, der kom til Spanien fra Marokko og Algeriet i 2017, var mere end dobbelt så mange som samme år i forvejen, skriver The Times.

Skønt dette tal er beskedent i forhold til den trafik, der tidligere er blevet observeret over Balkan og Middelhavsruten, tages den skarpe stigning i trafikken til Spanien som et tegn på, at menneskelig trafik tilpasser sig de omskiftende betingelser.

Taktikken man bruger langs disse ruter længere mod vest, minder om fremgangsmåden ved narkotikasmugling, skriver den engelske avis. Grunden er tilsyneladende, at narkotikasmuglere ganske enkelt har skiftet til menneskelige varer, men operationerne sker på samme måde: med hurtige motorbåde som har gode chancer for at undgå kontrollerne til havs.

ANNONSE

Frontex forventer at migrationen vil fortsætte med at stige i 2018:

Fabrice Leggeri, chefen for Frontex, fortalte at han forventer et stigende antal forsøg på at krydse Middelhavet i år. Agenturet er ved at færdiggøre planer for at påbegynde permanente grænseoperationer i det vestlige Middelhav og til at øge brugen af luftovervågning.

Overfarterne ender forskellige steder langs en kyststrækning på flere hundrede kilometer:

Migranter på vej til Spanien ankommer på strande på Tenerife, Malaga, Motril og Murcia. Spansk politi tror, at migranterne betaler menneskesmuglere op til 3000 euro for en plads i en af bådene.

Det, at trafikken til Spanien stiger når den falder til Italien, viser at EU ikke har en fungerende overordnet strategi til at standse menneskestrømmen fra det afrikanske kontinent. Som en skriver i kommentarfeltet hos The Times: «Europa bliver invaderet og ingen gør noget ved det.»

Man lader sig måske trøste af, at strømmen i øjeblikket mere ligner små dryp, men hvor kan man skimte en lykkelig langsigtet slutning på det her? Incitamenterne til at krydse Middelhavet bliver næppe færre på ti, tyve eller hundrede år. Vil det for altid bare dryppe fra et tag som aldrig bliver repareret?

Statistik fra EU´s grænsebureau Frontex som blev offentliggjort fredag, viser at de 22.900 migranter som kom til Spanien fra Marokko og Algeriet i 2017, var flere end dobbelt så mange som kom samme vej året i forvejen, skriver The Times.

Selv om antallet er beskedent sammenlignet med trafikken man tidligere har set over Balkan og via den centrale Middelhavsrute, tages den kraftige stigning i trafikken til Spanien som et tegn på, at mennesketrafikken tilpasser sig de ændrede betingelser.

Foto: Wikipedia Commons

Køb Hege Storhaugs bog her!

 

ANNONSE