Nyt

Berlingske har været i en lejr for midlertidige migranter i Sydspanien og møder tre unge mænd fra Guinea som ikke har tænkt sig at blive der. De vil til Tyskland.

De har videoer af Angela Merkel på telefonen.

»Hun er alle afrikaneres moder. Det er derfor, at så mange af os vil til Tyskland,« siger Amadou.

Velkomsten i 2015 har gjort varigt indtryk.

Men efter EU’s egne regler skulle de tre afrikanerne have søgt asyl i Spanien. Den såkaldte Dublinkonvention siger det. Men i stedet hjælper Røde Kors dem med at komme videre nordover. De betaler sågar turen for dem.

Det er den tyske Tv-kanal ZDF som dokumenterer at Røde Kors, som driver lejren, aktivt bidrager til at sende migranter nordover.

Få dage efter at de tre mænd ankommer til Røde Kors’ center, organiserer nødhjælpsorganisationen de tre mænds videre rejse. En shuttlebus fragter dem fra lejren til den nærliggende by Tarifa. Her betaler Røde Kors for billetterne til en mere end 1.000 kilometer lang bustur tværs over Spanien til byen Irun – en by på grænsen til Frankrig, hvorfra der konstant er afgange ud af Spanien.

Det hele er et beskidt spil, hvor man udadtil ønsker solidaritet og byrdefordeling, men hvor ”humanisme”, penge og ansvarsfraskrivelse gør at migranterne sendes videre. Den spanske regering nægter at den er involveret, men spanske Røde Kors opgiver, at de har en aftale med regeringen om at sende migranterne videre.

ANNONSE

En måned senere er afrikanerne på plads i Frankfurt.

To uger senere er de på vej til Paris, og en måned senere er de i Frankfurt, oplyser de tre illegale migranter i SMS-beskeder til ZDF’s journalister.

På den måde forlader massevis af migranter Spanien, skriver ZDF.

Røde Kors og den spanske regering optræder som mennesketransportører og er smuglernes aktive medhjælpere.

Repræsentanter fra den spanske regering afviser overfor det tyske medie, at de hjælper med at sende migranter videre ud i Europa. Men spansk Røde Kors fortæller, at de har en aftale med de spanske myndigheder.

»Vi har et program, der tillader os at finansiere billetter til alverdens steder i Spanien,« siger Miguel Pradas fra spansk Røde Kors.

»Hvor mennesker ønsker at søge om asyl, er en personlig beslutning.«

Når ruten går så let vil selvsagt afrikanernes tilbagemeldinger til hjemlandet får mange flere til at lægge ud på rejsen.

Spanien undergraver EU’s migrantregler – Berlingske kalder dem asylregler, men i Guinea hersker ikke krig.  Alle andre regeringer er klar over dobbeltmoralen.

Berlingske lader som om det er Østeuropa som hindrer en solidarisk fordeling. Det er at rette bager for smed. Pointet er at båden er fuld for længst og kriterierne for asyl foreligger ikke.

Men Berlingske er selv pro-EU og må lade som om det er et spørgsmål om politisk vilje.

Det moralske svigt er ikke viljen til byrdefordeling, det er viljen til ikke at standse trafikken.

 

Dokumentar afslører: Så nemt rejser illegale gennem Europa – med hjælp fra Røde Kors

ANNONSE