Kunstbilde

Severin Grande (1869-1934).
Akvarell, 19 x 290 cm, Oslo Museum.

Severin Grande nevnes ofte sammen med Thorolf Holmboe, Hans Ødegaard og Ivar Lund som en “Vaterlands-maler”. Her har Grande tatt for seg Vognmandsgaden, som gikk fra Jernbanetorvet til Elvegaden, senere forlenget til Brogaden, like før den fortsetter til Vaterlands bro. Her er et kart over området, omtrent samtidig med Grandes akvarell:

På mesteparten av dette området finner vi i dag Oslo sentralbanestasjon, Oslo City, Oslo Spektrum, Oslo Plaza og Vaterlandsparken. Etter svingen å dømme, er motivet sett mot Jernbanetorvet omtrent fra krysset med Rødfyldgaden (strøket var nok beryktet for en del fyll – men rødsprit var ennå ikke kommet på markedet. Navnet skal ha sammenheng med rødaktige leiremasser på stedet.

ANNONSE

Læs også

Læs også