Kopierede/fra hoften

Sveriges sundheds- og socialminister Annika Strandhäll svarede torsdag på spørgsmål om krisen i det svenske sundhedsvæsen i Aftonbladet. Skærmdrop fra Aftonbladet TV.

 

Det er ikke masseindvandring af asylsøgere som overbelaster det svenske sundhedsvæsen, det er ældre svenskere. Det siger sundheds- og socialminister Annika Strandhäll.

Det svenske sundhedsvæsen er så overbelastet og sygehuskøerne så lange at patienter bogstavelig talt begynder at rådne, og sundhedspersonaet går i knæ. Noget Aftonbladet har dækket fyldigt de sidste dage, under vignetten «Vårdlarmet» («Sundhedsalarmen»)

Men det beror ikke på den ekseptionelt høje indvandring til Sverige – det er i hvert fald minister Strandhäll (Sosialdemokratene) helligt overbevist om.

Egentlig er det den ældre del af den svenske befolknings fejl, mener hun.

Strandhäll siger, at antallet af personer over 70 år kommer til at stige med 300.000 frem til 2025. Det er det store problem, ifølge ministeren. Indvandringen har ikke noget med problemerne i sundhedsvæsenet at gøre.

«Det stemmer ikke, det er ikke sandt!», svarer Annika Strandhäll når Aftonbladets læsere hævder at det er masseindvandringen som gør at sundhedsvæsenet har åndenød.

Mange læsere som er kommet med kommentarer til Aftonbladet i anledning af «Vårdlarmet» mener at sygehusvæsenets problemer beror på den enorme svenske flygtningemodtagelse de seneste år. Men det afslår Annika Strandhäll helt.

ANNONSE

– Det stemmer ikke, det er ikke sandt! Vi har i den her regeringsperiode øget ressourcerne til sygehusvæsenet så den har 13 milliarder mere til rådighed nu, end da vi tog over i 2014, siger hun.

I stedet mener hun at det er den stadig ældre befolkning som presser sundhedssystemet. I 2025 ventes antallet af borgere, 70 år og ældre, at stige med 300 000 personer fordi svenskerne lever stadig længere.

– Vi har en hastigt aldrende befolkning i Sverige. Middel levetiden øges med 3,5 time per døgn og vi har et større antal kronikere med livslange relationer til sygehusvæsenet i dag end for 30 år siden.

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE