Nyt

 

Tre brødre, som blev frifundet for voldtægt af en 13 år gammel pige, er tilkendt erstatning efter at de sad varetægtsfængslet i over et år.

De tre syriske brødre havde seksuel omgang med pigen i Haugesund for to år siden, men alle blev sidste sommer frifundet af Gulating landsret.

De faste satser som gælder efter at have siddet mere end et år skulle normalt have givet de tre brødre på 19, 20 og 24 år en erstatning på omkring 160.000 kroner, skriver Haugesunds Avis. Civilretsforvaltningen halverede imidlertid denne sum eftersom den mente at de tre brødre havde givet politiet gode grunde til at efterforske sagen om voldtægt af den 13-årige og seksuel omgang med en jævnaldrende veninde i maj 2016.

Nu er brødrene tilkendt fra 75.850 kroner til 80.250 kroner i erstatning fra staten.

Mens den ene af forsvarerne, advokat Erik Lea, argumenterede for at de syriske brødre burde få erstatning over normalniveauet på 160.000 kroner for et år i varetægt, mente anklagemyndigheden at de tre ikke burde tilkendes nogen erstatning overhovedet. Civilretsforvaltningen afgjorde sagen ved at lægge sig på halvdelen af det normale.

Frifundet af landsretten

De blev alle frikendt af juryen i Gulating landsret sidste sommer efter at de havde anket dommene på fire år og tre måneders fængsel for at have voldtaget den 13 år gamle pige.

ANNONSE

Frifindelsen var ikke begrundet, men blev tolket som at mændene havde gjort tilstrækkeligt for at sikre sig om at de to piger var 16 og 18 år gamle.

De to yngste skal også have haft seksuel omgang med pigernes jævnaldrende veninde den samme majaften i 2016.

Den seksuelle aktivitet med de to unge piger skal have fundet sted i brødrenes lejlighed i Haugesund.

Pigerne skal selv flere gange have oplyst at de var 18 og 16 år gamle da brødrene spurgte, men i juridisk forstand er seksuel omgang med nogen under 14 år at anse som voldtægt, selv om det sker frivilligt.

– I strid med højesteretspraksis

Benedicte Storhaug er bistandsadvokat for den 13 år gamle pige. Efter landsrettens frifindelse, sagde hun til NRK at hun «tror der er enighed i sagen om at brødrene ikke har lagt vægt på andet end at basere sig på pigernes egne oplysninger om deres alder»:

– Det er ellers klar højesteretspraksis, at det ikke er nok. Når det så alligevel bliver til frifindelse, stik i strid med højesteretspraksis, så opfatter jeg det som at de har lagt afgørende vægt på at de tiltalte, som nu er frifundet, har haft begrænset kendskab til norsk kultur, lov og manglende sprogkundskaber, siger hun.

Har søgt voldsoffererstatning

Tingretten dømte syrerne til at betale den voldtagne 13-årige 100.000 kroner hver i erstatning. De to yngste måtte også betale 50.000 kroner hver til den anden pige.

Pigernes bistandsadvokater valgte ikke at kræve erstatning i ankesagen i landsretten.

For begge pigerne er der søgt om voldsoffererstatning efter at brødrene blev frifundet, men disse sager er ikke afgjort endnu, oplyser bistandsadvokat Elisabeth Rød til Haugesunds Avis.

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE