Nyt

 

En 18 år gammel mand fra Syrien er i Haugaland tingsret den 23. marts 2018 blevet dømt til fire og et halvt års fængsel, hvoraf et år betinget, efter at han på Karmøy den 19. august 2017 voldtog en 14 år gammel norsk pige.

Syreren, som var 18 år minus tyve dage på tidspunktet for ugerningen, dømtes også til at betale den forurettede pige 175.000 kroner i erstatning. Domfældte har ingen penge, men modtog frem til varetægtsfængslingen den 1. oktober 2017 8500 kroner pr. måned i forbindelse med et introduktionsprogram og sprogundervisning.

Den 18-årige er opvokset i Aleppo i Syrien og flygtede med familien til Tyrkiet på grund af krigen. Selv kom han til Norge i august 2016 efter at have fået bevilget familiesammenføring med faren.

ANNONSE

Af tingrettens dom fremgår det at domfældte klokken 22 den pågældende lørdag aften i august på en vej på Karmøy

-skubbede forurettede ind under nogle buske, holdt hende fast og trak hendes bukser ned, for derefter at tvinge sig til seksuel omgang med hende ved at føre sin penis ind i hendes mund og bevæge sin penis mod hendes kønsorgan til han fik udløsning, til trods for at hun gjorde flere forsøg på at modsætte sig.

Tiltalte, som var ukendt for forurettede, erklærede sig ikke skyldig under retssagen, da han påstod at det seksuelle forhold – som DNA-spor bekræftede – var frivilligt, men hans troværdighed var blevet stærkt svækket af skiftende forklaringer, som efter rettens mening hoppede sig «fra tue til tue». Der fandtes ingen vidner til selve overgrebet, men forurettedes forklaring var sammenhængende og blev understøttet af et vidne i sagen, som kunne fortælle, at pigen blandt andet havde været svært fortvivlet bagefter.

Den forulempede pige havde befundet sig i et selskab og var en smule påvirket af alkohol da hun ved 21:30-tiden gik i retning af et stoppested for at møde en ven som kom med bussen. Kort efter begyndte et kraftig regnvejr, og hun søgte ly under et tag ved en skole i nærheden. Her traf hun fem drenge af udenlandsk oprindelse. 

Hun tænkte ikke så meget over det, men da de begyndte at tale til hende følte hun sig utilpas ved det. De snakkede lidt på norsk og engelsk, og forstod ikke hinanden helt – men hun sagde hun skulle hente en kammerat. De sagde så at de kunne følge hende, og specielt tiltalte og to andre trængte sig vældigt på. Forurettede spurgte ikke om hjælp, og hun gav overfor drengene også udtryk for, at hun ikke behøvede hjælp, da de spurgte om det. Dette bekræftede vidnet A. – som var en af de fem – i sin forklaring. Hun forlod derefter stedet og gik over Eideveien. Idet hun gik, hørte hun at drengene diskuterede et eller andet – hvor tiltalte virkede til at være uenig i det, de andre sagde. Drengene blev splittet ved at tiltalte gik efter hende, mens de andre gik videre i modsatte retning.

Tiltalte kom derefter op bag ved – og tæt på – forurettede, og talte til hende, men hun forstod ikke hvad han sagde. Han tog fat i hende, som for at støtte og hjælpe hende til at holde sig på benene, fordi hun var beruset. Hun sagde nej til dette, og gentog flere gange at hun ikke behøvede hjælp, uden at han tog sig af det. For at få ham til at give op sagde hun videre at hun skulle hente sin kæreste, og begyndte også at gå hurtigere. Han tog da hårdt fat i hende, holdt hende fast og forsøgte at kysse hende på kinden og munden. Hun vred sig og skubbede ham lidt væk. Tiltalte spurgte om de kunne have lidt sex sammen, nu hvor han havde hjulpet hende, men hun sagde nej til dette. Lige ved et sving/krydset på Eidevegen skubbede han hende mod et træ med buske rundt om. Hun blev lagt på jorden, han tog hendes bukser af, trak ned i hendes bh og kyssede hendes bryster. Han rejste hende halvvejs op igen og holdt hende fast i håret og hun blev tvunget til at sutte hans erigerede penis, selv om hun til at begynde med prøvede at bide tænderne sammen. Dette varede ca. 5 minutter, og hun turde på dette tidspunkt ikke at gøre meget mere modstand. Tiltalte forsøgte derefter at have sex med hende med sin penis mellem hendes lår og mod hendes kønsorgan, mens hun stod med delvis bøjede knæ med ham helt ind til sig. De stod da ansigt mod ansigt, men hun prøvede at sno sig væk fra ham, og hun prøvede også at knibe benene sammen. Han spredte hendes ben med sine hænder og hun troede at han troede at han var inde i hende, selv mente hun ikke han var det. Hun lod da som om han var inde i hende, men vidste ikke om han fik udløsning. Han afsluttede med at sige «Yes, ok, it’s good now». Han rejste sig op, knappede bukserne og gik fra stedet.

Den skrækslagne pige, som på et tidspunkt muligvis fejlagtigt troede at syreren havde en kniv, blev siden taget hånd om af nogle bekendte, som hun opsøgte kort tid efter overgrebet. Et vidne fortæller, at hun stortudede. Også lægen ved voldtægtscenteret kunne fortælle om en svært opskræmt ung pige.

Pigen har døjet med tanker om hændelsen også i tiden efter, blandt andet med søvn- og koncentrationsvanskeligheder, depression og dårligere præstationer i skolen. Hun får sovemedicin og har fået diagnosen «signifikante posttraumatiske traumer». 

I strafudmålingen har retten lagt til grund at voldtægten er udført af en voksen person. Den har karakter af overfald, hvilket bekræftes af kradsemærker og blå mærker, og forurettedes unge alder er strafskærpende. Et år af fængselsstraffen er gjort betinget fordi tiltalte endnu ikke var fyldt 18 på gerningstidspunktet. 

Vilkårene for en udvisningssag mod den syriske 18-årige ser ud til at være opfyldt. Loven giver adgang til forhåndsvarsel om udvisning ved tiltale i en straffesag, men der foreligger ingen oplysninger som peger på, at et sådant varsel er blevet givet i denne sag.

 

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

 

ANNONSE