Nyt

 

Sveriges Television har, i lighed med NRK, en kanal specielt for børn; Børnekanalen. I programmet «Elias og de store spørgsmål» lærer SVT børnene at det er i orden at bryde loven for at gemme ulovlige indvandrere.

Programmet er produceret af Sveriges Utbildningsradio (UR) og blev sendt i Morgenshowet 27. marts.

Temaet var ”løgn”. En voksen dame taler med et barn om typiske hvide løgne. Man kan for eksempel tænke sig at sige til sin bedre halvdel «så godt du ser ud i dag», selv om vedkommendes ansigt er træt og præget af uger med et skrigende kolikbarn. En hvid løgn for at peppe stemningen lidt op kan være acceptabel. Men så kommer der et helt andet eksempel.

Udskrift af dialogen mellem mormor og Elias:

Farmor: Ved du hvad? Jeg har faktisk en veninde som har valgt at lyve for at hjælpe andre. Hun har ladet en familie gemme sig i hendes kælder. Ja, de kommer fra et andet land, hvor der er krig. Men de må ikke bo i Sverige. Så hvis de bliver opdaget bliver de sendt tillbage til deres eget land.

Elias: Bliver de så slået ihjel der?

Farmor: Ja, det ved man jo ikke, men de kan klare sig, vist, men altså det er jo farligt der. Så for familiens sikkerhed så lader hun dem bo i sin kælder, så lader hun som om de ikke findes når hun taler med andre.

Elias: Jeg synes ikke det er lyv. For din veninde har jo bare en hemmelighed.

Farmor: Præcis. Man kan aldrig være sikker på, hvad der er sandt. Det man tror er sandt kan være falskt.

Elias: Og omvendt!

Farmor nikker og klapper Elias på kinden.

«Hun har jo bare en hemmelighed»

Som det hedder i programomtalen: «Farmor fortæller om en ven, som gemmer flygtninge og ikke kan fortælle det til nogen. Elias synes ikke det er at lyve, hun har jo bare en hemmelighed.»

ANNONSE

Der var ingen efterfølgende diskussion om moral og etik. Programleder Tobbe Trollkarl gik direkte videre til en matematikgåde med en plastdinosaur.

Programserien i syv dele fra 2011 bruges også i undervisningen i Sveriges for- og underskolerSVT har laget en egen lærerveiledning som hører til serien.

Dialogen som er gengivet her finder du på URs medieavspiller (fra tidskode 5.40)

Kristianstadsbladet skriver om sagen:

Nej, man gør ingen en tjeneste ved at gemme dem og tro, at deres problem dermed er løst.

Den, som vil hjælpe kan gøre det på andre, mere effektive måder, gennem at støtte organisationer som hjælper i nærområderne eller hjælper asylsøgere med både økonomiske bidrag, selskab og sprogundervisning.

Men dette taltes der intet om i Morgenshowet. Der fremstilledes det som helt ok at undvige at svare politiet og gå direkte imod Migrationsverkets beslutning, bare for selv at få en ”good feeling”. Det komplekse undviges til fordel for de simple ræsonnementer.

At små børn skal have så ideologisk vinklede børneprogrammer serveret, er under al kritik. Public service når det er værst

 

ANNONSE