Nyt

 

Billedet: Amerikanerne har et godt samarbejde med kurderne på bakken. Generalmajor Jamie Jarrard i samtale med lederen af militæret i Manbij, Mohammed Abu Adei. Manbij er Erdogans næste erklærede mål. Hvad gør amerikanerne?

Da Donald Trump for nylig udtalte, at USA kommer vil trække sig ud af Syrien «very soon», troede kendere, at det var en udtalelse møntet på publikum i Ohio, og ikke udtryk for omlægning af politikken i Syrien.

Trump Freezes Funds for Syrian Recovery, Signaling Pullback

Men nu har Trump frosset en bevilling på 200 millioner dollar som skulle gå til genrejsning af infrastruktur i Syrien. Ligger der mere bag? spørger man sig nu.

President Donald Trump froze more than $200 million in funds for recovery efforts in Syria as his administration reassesses Washington’s broader role in the protracted conflict there.

The White House ordered the State Department to put the spending on hold, U.S. officials said, a decision in line with Mr. Trump’s declaration on Thursday that America would exit Syria and “let the other people take care of it now.”

Mr. Trump called for the freeze after reading a news report noting that the U.S. had recently committed an additional $200 million to support early recovery efforts in Syria, said the officials. Departing Secretary of State Rex Tillerson pledged the money in Februaryin Kuwait at a meeting of the coalition to defeat Islamic State.

Men en sådan opbremsning, for ikke at snakke om tilbagetrækning, vil være i strid med Trumps eget mål om at udradere IS. Kampen mod IS er gået i stå. USA har bare gennemført nogle få bombninger de sidste uger. IS har fortsat 5 procent af det territorie de besatte, nok til at «regruppere» og komme tilbage.

ANNONSE

Eksperter advarer mod at begå samme fejl som Obama, da han trak alle amerikanske soldater ud af Irak i 2011. Det gjorde det muligt for IS at ekspandere.

Trump risikerer et Obama 2.0, hvis han gør alvor af det han siger, advarer eksperter.

“Trump cannot have a serious Iran strategy if he allows Tehran to win in Syria,” he said. “This is Obama 2.0.” says Mark Dubowitz, CEO of the Foundation for Defense of Democracies, a think tank with close ties to the Trump administration,

En tilbagetrækning vil også – og især – have storpolitiske følger. Rusland, Iran og Tyrkiet er alle aktører i Syrien. Intet ville glæde dem mere end at USA trak sig ud.  Men det ville skuffe USA’s nærmeste allierede: Israel og Saudi-Arabien.

An accelerated exit of the U.S. from Syria would also raise concerns about ceding the hotly contested country to Iran and Russia. That would unnerve Israel and Saudi Arabia, key U.S. allies that both agitate for a tougher U.S. approach to Tehran.

Trump har bekæmpelse af Iran som et af sine fremmeste mål.

Den 4. april skal Erdogan, Hassan Rouhani og Putin mødes i Ankara. De koordinerer deres politik, mens Trump går enegang.

Det var daværende udenrigsminister Rex Tillerson, som 20. januar varslede at USA kom til at blive stående med 2.000 specialsoldater på kurdisk side på ubestemt tid. Tillerson sagde også, at USA ønskede at blive af med Assad. Det provokerede Erdogan kraftigt og som følge deraf påbegyndte han invasionen af kurdiske områder i Syrien.

Erdogan klarede uden problemer at erobre Afrin og 200.000 civile flygtede. Afrin lå som en enklave, adskilt fra de andre kurdiske områder.

Nu har Erdogan lovet at angribe også dem. Men så vil han møde amerikanske styrker. Spørgsmålet er hvad USA gør: Vil han afskrække Erdogan eller trække sig ud?

En tilbagetrækning vil få store konsekvenser for USA’s anseelse i regionen.

Trump ønsker ikke at over i historien som en ny Obama, men det er det han gør, hvis han trækker USA ud.

Det er vanskelig at se for sig at den nye nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton og den nye udenrigsminister Mike Pompeo vil godtage en så drastisk omlægning:

Messrs. Pompeo and Bolton back more confrontational strategies against Russia and against Iran, which provides Syrian President Bashar al-Assad with fighters, weapons and advisers critical to his survival.

Det gir ikke mening at udvise russiske diplomater i hobetal og så lade Putin tage hele gevinsten i Syrien.

 

ANNONSE