Nyt

Foto: Bashar al Assad og Putin, Wikipedia Commons

En styrke på 500 Assad-soldater gik onsdag aften til angreb på den USA-støttede SDF-milits ved Deir al-Zor i det østlige Syrien. Det var amerikanske rådgivere på stedet, som tilkaldte flystøtte. 100 Assad-soldater blev dræbt.

Der var tale om en godt planlagt angreb med artilleri og kampvogne.

En kilde nyhedsbureauet Reuters har snakket med, beskriver angrebet mod SDF som «omfattende og koordineret».

– De regimevenlige styrker bestod af omkring 500 personer med artilleri, kampvogne og raketsystemer, oplyser tjenestemanden.

Det er alment kendt, at SDF har amerikanske rådgivere med sig. Regeringshæren må have bestemt sig for at teste amerikanernes handlingskraft. De har ønsket at sende et signal: Amerikanerne skal ud af Syrien.

Men der forregnede de sig. Under Donald Trump har militæret fået nye ”rules of engagement”: Afgørelser om at tilkalde flystøtte kan tages på et lavere niveau, her og nu, sådan at den bliver effektiv.

Det siger hel del, at ingen SDF-soldat blev dræbt.

Iranere?

Udtrykket som bruges i meldingen er «regimevenlige styrker». Det udtryk kan tyde på iransk-ledet milits. Iran driver rekruttering over hele Mellemøsten og Asien til sin milits i Syrien. Hvis Iran har bestemt sig for at angribe USA i Syrien, er det en alvorlig eskalering. En amerikansk tjenestemand citeres af Ha’aretz:

ANNONSE

“Vi tror de Syriske regeringsvenlige styrker prøvede på at vinde terræn, som SDF havde befriet fra Daesh(ISIS) i September 2017, sagde den officielle talsmand.

De prøvede ”sandsynligvis på at besætte oliefelter i Khusham, der var blevet en kæmpestor indtægtskilde for Daesh fra 2014 til 2017”

Afrin

Samtidig melder en New York Times-journalist i Afrin at der er spændinger mellem tyrkiske regeringssoldater og amerikanerne.

Måske har Erdogan, Teheran og Assad bestemt sig for at teste amerikanernes handlingsvilje samtidig?

Trump har ændret spillereglerne, ikke bare militært. Det varErdogan, som forsøgte at blæse til modstand mod Jerusalem-beslutningen, en beslutning Iran også hader. Det kan være de vil teste Trumps nerver.

 

ANNONSE