Nyt

Illustrasjonsfoto: Morany84 / Wikimedia Commons (utsnitt).

En otte år gammel jødisk dreng som gik langs gaden i Paris-forstaden Sarcelles, blev mandag overfaldet og banket af to teenagere, skriver Le Figaro. Volden mod den lille dreng, som havde kippa på hovedet, var ifølge anklagemyndigheden sandsynligvis antisemitisk motiveret. 

Efterforskningen tyder på at de to 15–16 år gamle drenge havde gemt sig i forventning om at den otteårige, som var på vej til lektiehjælp, kom forbi. De slog drengen i jorden og slog ham mens han lå ned, inden det lykkedes ham at stikke af og gemme sig under en bil.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron fordømte tirsdag overfaldet på Twitter og kaldte det et angreb på hele landet, skriver Jerusalem Post.

Overfaldet skete mindre end tre uger efter at en 15 år gammel jødisk pige blev angrebet, også i Sarcelles, af en mand som snittede hende i ansigtet med en kniv.

ANNONSE

Sarcelles’ tidligere borgmester François Pupponi siger i en kommentar, at han genkender typerne som står bag sådanne angreb, og mener de opsøger det jødiske kvarter netop med den hensigt at ramme jøder.

Frankrigs indenrigsminister Gérard Collomb fordømmer også angrebet på den otteårige dreng, og siger, at han har registreret en stigning i antallet antisemitiske overgreb den sidste tid.

Den fortvivlede situation for jøder i og rundt om Paris afspejles også i flyttemønsteret. Corriere della Sera skriver at 60.000 af de 350.000 jøder i og rundt om den franske hovedstad er flyttet siden 2016. Bare i 2015 flyttede 8000 franske jøder til Israel. Andre er flyttet fra problematiske forstæder til trekanten Le Raincy-Villemomble-Gagny lige udenfor Paris, omtalt som «lille Jerusalem». 

Fænomenet er desværre ikke begrænset til Frankrig. Der Spiegel skrev den 27. januar at statsminister Angela Merkel beklager den stigende antisemitisme, og synes det er en skam at jødiske institutioner behøver politibeskyttelse. Helt uden ansvar for dette er hun næppe selv, al den stund hun personlig har sørget for historiens største import af antisemitter til Tyskland i 2015. 

Nogle franske jøder har valgt at flytte til Storbritannien, hvor situationen anses som værende tryggere, men også der er udviklingen urovækkende. The Guardian skriver i dag, at der blev registreret 1382 hadforbrydelser mod jøder i 2017, hvilket er det højeste antal nogensinde. Antallet af overfald på jøder øgedes med 34 % i fjor. Indenrigsminister Amber Rudd udtaler,  at antisemitismen «absolut ikke har nogen plads i det britiske samfund». Men den politiske klasse har i praksis sørget for at give den plads.

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE