Kunstbilde

Erik Pauelsen (1749-1790)
Olje på lerret, 63 x 78 cm, Statens Museum for Kunst, København.

Av de første malere som for alvor begynte å interessere seg for norske motiver finner vi dansken Erik Pauelsen og Johannes Flintoe (1787-1870), som faktisk var halvt norsk, hans far var fra Hurum, men hadde flyttet til Danmark og giftet seg der. Noen av oss vil kanskje erindre dagens motiv fra skolens historiebøker.

Det er kjent at Pouelsen planla en grafisk mappe med kolorerte trykk av norske motiver, hvorav noen få ble realisert. Dessverre begikk Pauelsen selvmord i 1790, bare 40 år gammel. Bakgrunnen sies å være at hans selvtillit fikk en knekk da Jens Juel (1745-1802) ble utnevnt til hoffportrettmaler og professor ved Kunstakademiet i København i 1786.

Norsk Wikipedia har denne artikkelen om Krokkleiva.

ANNONSE