Kunstbilde

Fotograf ikke kjent
Sølvgelatinkopi, format ikke oppgitt, Oslo Museum

På nettsiden oslobilder.no oppgis det at bildet er tatt i 1959. Vi finner det samme bildet i Espen Søbyes Kathe, alltid vært i Norge (Forlaget Oktober, Oslo 2003), der hevdes bildet å være tatt i 1936.

Elias Lasnik, født 1887 i Vilnius i det nåværende Litauen, kom til Norge sammen med sin forlovede Dora Meszansky (f.1888). Han arbeidet som blikkenslager, og hadde fra 1933 sitt verksted i Brogaten 6 i Vaterland, Oslo, inntil helseproblemer gjorde det vanskelig for ham å fortsette som blikkenslager rundt 1936-37. Da han ble hentet av Statspolitiet den 25. november 1941, på tross av kraftige protester fra overlege Otto Jervell, var han innlagt på Lovisenberg Sykehus.

Sammen fikk Elias og Dora fire døtre, Jenny (f. 1909), Anna Esther (f. 1911), Elise (f. 1913) og Kathe Rita (f. 1927). Jenny og Elise med sine ektemenn klarte å komme seg til Sverige. Dora, Elias, Anna og Kathe ble deportert med Donau den 26. november 1941, og drept umiddelbart etter ankomst til Auschwitz den første desember samme år.

ANNONSE

Snublesteiner for familien Lasnik utenfor deres siste bolig, Hertzbergs gate 7 på Fagerborg i Oslo.
Foto: Vidar Iversen, Wikimedia Commons

Hva dateringen av bildet angår, finner jeg det vanskelig å tro at det skal være av så sen dato som 1959. Bildet er av høy kvalitet, muligens tatt med en Rolleiflex (toøyet speilrefleks, negativformat 6 x 6 cm), som kom på markedet allerede i 1929. Rundt 1959 fantes det kun én arbeidshest igjen i Oslo, og så vidt jeg erindrer, tilhørte den Thor Lindes forretning nederst i Keysers gate, vis-a-vis Peckelgården. Denne hesten så jeg ganske ofte (min daværende arbeidsplass, 1958-59, lå i Oslo sentrum) og den lignet definitivt ikke på hesten i bildet. Riktig nok var den mørk grå, men manen var annerledes – klippet til stå-man som skikken fortsatt er med fjordinger.

Og i 1959 kan vi med sikkerhet si at Elias Lasniks blikkenslagerverksted ikke lenger fantes.

ANNONSE

2 svar til “Bakgård, Brogaten 6, Oslo (1936?)”

  1. Therion siger:

    Ravel – Kaddisch

    Cecilia Bartoli, ved klaveret Myung Whun-Chung.

    https://www.youtube.com/watch?v=kP7O1ypiKgYhttps://www.youtube.com/watch?v=kP7O1ypiKgY