Kunstbilde

Sølvgelatinkopi i Auschwitz-albumet, Yad Vashem, Jerusalem.

What Images Return heter det i T.S.Eliots dikt Marina (utgitt 1936).

Albumet inneholder 56 sider og i alt 193 bilder. Fotografene var sannsynligvis SS-folkene Bernhard Walter og Ernst Hofmann. Oppdragsgiveren var uten tvil Richard Baer (1911-1963), kommandant i Auschwitz fra mai 1944 til februar 1945, da han ble forflyttet til Dora-Mittelbau i Thüringen, der albumet ble funnet og tatt vare på av Lisa Jacob.

Bildene viser ankomsten og utvalget av de ungarske jødene, som fant sted i mai-juni 1944. Men selve myrderiene og kremasjonene ble ikke dokumentert. Imidlertid kan vi regne med at de fleste avbildede jøder, og alle barn, småbarnsmødre og eldre, ble gasset i hjel så snart som mulig. Hele operasjonen tok åtte uker. Man antar at totalt 565 000 ungarske jøder ble ofre for Ha-Schoah.

En utmerket norsk-språklig artikkel om albumet og bakgrunnen finnes her.

Dokumentarfilm fra Yad Vashem:

ANNONSE

Læs også

Læs også