Kunstbilde

Snublestein for Elly Salomon (1910-1942) foran Thereses gate 55 B, hennes siste bolig i Oslo.
Foto: Dag Kopperud/Jødisk Museum.

Elly var født i Kristiania, der hennes far Sigmund Salomon (1858–1943) og hans bror Simon (1860–1916), begge innvandret fra Danmark, i 1893 hadde grunnlagt Salomon skofabrikk, som vi kan lese om her og her. I folketellingen for 1910 finner vi hennes familie bosatt i Vallegaten 6, rett ovenfor St. Hanshaugen.

Elly hadde språkutdannelse fra både England og Frankrike, og var i årene 1936-39 bosatt på Katarinahjemmet ved Majorstuen i Oslo, der dette bildet er tatt, Elly helt til venstre.

Sommeren 1942 arbeidet hun som sekretær i administrasjonen ved Norsk Folkemuseum. Hun var klar over at noe kom til å skje den 26. november, og ba den 25. november om hjelp ved Katarinahjemmet. Søstrene oppfordret henne til å flykte, men den gang var det nok lettere sagt enn gjort. Hun ble arrestert av norsk statspoliti neste dag, og sendt med Donau-transporten. Ved ankomst til Auschwitz-Birkenau den 1. desember ble hun som kvinne sendt rett i gasskammeret, sammen med barn og menn som ikke ble vurdert som arbeidsdyktige.
ANNONSE

Læs også

Læs også