Nyt

74 personer fra Eritrea og Somalia stiger ud af et fly i Nigers hovedstad Niamey, hvor de er blevet evakueret fra Libyen og venter på at blive bosat i et europæisk land. Foto: Alessandro Penso / UNHCR / Twitter.

 

Som tidligere omtalt var et af resultatene af topmødet mellem EU og Den afrikanske union for to uger siden en plan i FN-regi for evakueringen af 15.000 migranter, som er strandet i Libya, så de kan sendes med fly tilbage til hjemlandene. Initiativtager til planen var Frankrigs præsident Emmanuel Macron, som ved samme lejlighed bekendtgjorde, at særligt sårbare migranter, ville få asyl i Europa.

I forbindelse med denne plan sagde en anonym EU-parlamentariker til BBC, at han tvivlede på evnen til at gennemføre den, til trods for dens beskedene omfang – i realiteten desperat underdimensioneret, sammenlignet med de hundredetusindvis af migranter, som opholder sig i det nordafrikanske land.

ANNONSE

Nu kan det se ud som om, vedkommende får ret i sine forudanelser – i hvert fald delvist

La Repubblica skriver lørdag, at den første flyvning endelig har fundet sted, i fælles regi af FNs højkommissariat for flygtninger (UNHCR) og den Malta-baserte NGO-en MOAS. Passagererne var 51 børn, 22 kvinder og én mand, som var blevet løsladt fra libyske interneringslejre, men de blev ikke transporteret hjem:

De er landet i Niamey, hvor de vil blive indkvarteret hos forskellige organisationer mens de afventer at blive bosat i land i Europa, som erklærer sig villig til at tage imod dem.

Den eneste del af planen, som hidtil fungerer, er altså den, som vedrører de sårbare personer, som skal til Europa.

Mens nyheden om hjemtransport glimrer ved sit fravær, rapporterer Rom-avisen om fortsat trafik af gummibåde ud fra Libyens kyst:

Mer end 800 personer er i løbet af de seneste 48 timer blevet reddet under dramatiske omstændigheder af de to eneste NGO-er, som fortstt opererer i Middelhavet, Proactiva Open Arms og SOS Méditerranée

De pågældende personer bliver efter alt at dømme sat i land på Sicilien. Samtidig har den libyske kystvagt afskåret 437 migranter, som ønskede at komme samme vej – og taget dem med til Tripoli.

De planer, der er iværksat for at aflaste Europa, fungerer altså ikke, mens planerne for at give Europa større byrder, fungerer. Krone? Du taber. Plat? De andre vinder. Migrationen er en uafladelig envejstrafik.

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE