Nyt

Et medlem af den svenske rigsdag for Miljöpartiet anklages for over en årrække at have begået seksuel chikane.

Mannen skal være fremkommet med upassende udtalelser og uønskede seksuelle tilnærmelser mod en række unge kvinder, skriver Dagens Nyheter.

Manden, som er valgt ind i Riksdagen for Miljöpartiet (MP) er også anklaget for at have forgrebet sig på et spædbarn til en partikollega ved at stikke sin tunge ind i barnets mund.

Kvinder i partiet skal have gjort opmærksom på mandens adfærd i over ti år, men han skal være blevet beskyttet af flere i toppen af partiet, skriver Nyheter Idag.

En kvinnlig partimedlem berättar för Dagens Nyheter hur Miljöpartiets riksdagsledamot, under valåret 2014, stoppade in tungan i munnen på hennes fem månader gamla bebis då de tre satt och åt på Pizza Hut på medborgarplatsen i Stockholm.

– Jag ammade min dotter under lunchen och hon blev trött och lite slö som bebisar kan bli när de är mätta. När vi skulle gå frågade NN om han fick hålla min dotter en stund. Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun.

Mamman berättar att hon grät hela vägen hem och när hon konfronterade riksdagspolitikern ska han ha svarat att han inte visste vad som hände honom och att han nog inte kommer göra så igen. Kvinnan träffade företrädare för Miljöpartiet lokalt för att informera om den fruktansvärda händelsen, men ingenting hände.

Manden afviser anklagerne og siger til Aftonbladet, at han har anmeldt partikollegaen som kom med beskyldningen, til politiet.

– Det med barnet er aldrig sket, siger han.

Da Metoo-kampagnen begyndte, udpegede hun manden på de sociale medier. Så blev hun kontaktet af repræsentanter for partiet, som hun oplevede ville dysse sagen ned:

”Incidenten du hänvisar till ligger nu flera år tillbaka i tiden och det är rimligt för alla inblandade att få ett avslut i någon form. NN är beredd att träffa dig eller diskutera via ombud. Det vore bra om vi kan hantera detta på ett sätt som alla inblandade kan respektera”, stod det i mejlet från en lokal partiföreträdare.

Kvinnan tolkar mejlet till henne som ett försök att tysta henne. Partisekreterare och valberedning ska också ha tagit del av uppgifterna. Mannen hamnade lägre ner på listorna men röstades sedan upp på topp-plats av medlemmar i partiet, detta eftersom han är mycket omtyckt av en grupp miljöpartister.

En kilde siger til avisen, at flere i partiledelsen i over ti år har været bekendt med anklagerne mod politikeren. En af årsagerne til, at Miljöpartiet ikke har fulgt op på anklagerne, skal have været, at manden har en «stærk forankring internt» i partiet.

Miljöpartiets talsperson, Gustav Fridolin, som også er Sveriges uddannelsesminister, bekræfter, at partiet har iværksat en udredning af sagen.

Politikeren har på opfordring fra partiledelsen taget en pause fra politik, mens sagen granskes.

ANNONSE

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte