Nyt

Et tegn på hvilken skelsættende begivenhed valget af Donald Trump som USAs præsident var, er at mægtige parter på den tabende side aldrig har opgivet håbet om at kunne annullere valgresultatet og forhindre dets konsekvenser. Hvilke skadevirkninger en sådan kamp måtte afstedkomme, anses som fuldstændig underordnet.

At Storbritannien ved en folkeafstemning besluttede at melde sig ud af EU, har tilsyneladende udløst lignende kræfter. Modarbejdelse af Brexit ser ud til at være en anden side af den samme kamp.

The Telegraph kan nu afsløre, at den ungarsk-amerikanske investor George Soros har doneret penge til «Best for Britain», en kampagneorganisation som forsøger at forhindre at Brexit bliver gennemført.

I den hensigt vil organisationen tage til orde for at der gennemføres en ny folkeafstemning:

The investor is one of three senior figures linked to the Remain-supporting campaign group Best for Britain who plan to launch a nationwide advertising campaign this month, which they hope will lead to a second referendum to keep Britain in the EU.

The campaign is trying to recruit major Tory donors in an attempt to undermine Theresa May.

It also plans to target MPs and convince them to vote against the final Brexit deal to trigger another referendum or general election, according to a strategy document leaked from a meeting of the group.

The document says the campaign, which will begin by the end of this month, must “wake the country up and assert that Brexit is not a done deal. That it’s not too late to stop Brexit”.

Soros’ fulde engagement i sagen kom for en dag efter at han sidste mandag havde en række prominente gæster hjemme hos sig i London. Der var blandt andre tidligere Labour-statsråd Lord Malloch-Brown, forretningsmanden Stephen Peel og reklamemanden Sir Martin Sorrell, som måske er tiltænkt en rolle i gruppens planlagte «guerilla-markedsføring».

ANNONSE

A select group of Tory donors were also hosted by Mr Soros, who has donated £400,000 to Best for Britain through his Open Society Foundation.

Det lækkede dokument giver klare indikationer på stærk beslutsomhed hos disse finere aktivister:

“We must prevail decisively so reassuring Europe that our return will be permanent,” it states.

Denne indstilling om ikke at give sig før slaget definitivt er tabt, ser ud til at have fået en vis spredning, og der er logiske forbindelser mellem kampen mod Brexit og kampen for maksimal globalisering – kald det gerne «sumpen».

Et eksempel på det gav David Miliband i et nylig interview med Corriere della Sera. På spørgsmålet om det er en illusion at tro at Brexit kan standses, svarer den tidligere Labour-lederen – som nu er leder for NGO-en International Rescue Committee – at man «helt til det sidste ikke i et sekund må slutte at gentage at Storbritannien har det meget bedre i EU end udenfor».

Miliband indrømmede samtidig at «desværre tror jeg at vi melder os ud til sidst». Og måske tænkte Soros gæster det samme:

Alt i alt, kilder ved middagsselskabet fortalte, at beskeden faldt som en bombe og donorene gik uden at love nogle penge.

Statsministeren er fast bestemt på at gennemføre Brexit, skriver Reuters:

Premierminister Theresa May siger, at Storbritannien vil forlade EU den 29. marts 2019, og at der ikke vil blive foretaget en ny folkeafstemning, selvom modstanderne mod Brexit vil have en ny afstemning.

Selv om May skulle blive nødt til at trække sig, er det måske vanskeligt at se for sig at hun efterfølges af nogen i Det konservative parti som vil give slip på Brexit.

Det at gennemføre en folkeafstemning nummer to er ensbetydende med at sige at et flertal af briterne ikke forstod sit eget bedste den 23. juni 2016, samt at Storbritannien kan lade sig manipulere til at «stemme rigtigt» etter først at have «stemt galt», som Irland har gjort tidligere.

Noget sådant sømmer sig ikke for en stormagt som er demokratiets mor, og som jo kan revitalisere netop sit demokrati ved at forlade EU. Men sumpen vil gøre alt den kan for at omkostningerne skal blive så høje som mulig.

 

ANNONSE