Nyt

Fra den famøse middagen i Downing Street hvor tyskerne lækkede. at briterne var gale. Kemien er ikke god mellem May og Juncker, det kan enhver se.

Statsminister Theresa May lover at EU-borgere kan blive  i Storbritannien efter brexit. EU-toppen mødte hende med en mur af tavshed, da hun fremlagde tilbuddet.

Den britiske statsministere havde allerede opbygget en spændt atmosfære, da hun ankom til EUs topmøde i Bruxelles torsdag.  Beskeden var, at hun ville have et “generøst tilbud” med til EU om retttighederne for de godt tre millioner EU-borgere, der bor i Storbritannien.

På topmødet fremlagde hun hovedlinjerne i tilbuddet.

– Statsministeren sagde, at tilbuddet er retfærdigt og seriøst, og fremsat i den hensigt at give så meget tryghed som muligt for de borgere, der har bosat sig i Storbritannien, fortæller en britisk regeringskilde.

– Hun sagde til EU-toppen, at Storbritannien ikke ønsker, at nogen skal tvinges til at forlade landet og heller ikke, at familier skal splittes, siger kilden.

Strid om EU-domstolen

May afviste derimod, at EU-domstolen kan få magt til at håndhæve rettighederne for EU-borgere i Storbritannien, oplyser en diplomatkilde fra et andet EU-land. EU havde selv fremmet dette krav, da EUs eget tilbud om borgeres rettigheder blev fremlagt tidligere i denne måned.

ANNONSE

Den konservative britiske regering har været fast besluttet på, at brexit må betyde, at Storbritannien får fuld kontrol over lovene. Britene vil derfor nedfælde EU-borgeres rettigheder i britisk lov i stedet.

EU-siden venter nu vanskelige forhandlinger om, hvordan løsningen af tvister for EU-borgere skal fungere.

Mødt med tavshed

May sagde også til EU-toppen, at den britiske regerings brexitlinje ligger fast, til trods for valgnederlaget, fortæller diplomatkilder. Hun skal ikke have indikeret noget om opblødning af positionen.

Efter præsentationen blev der stille. Så forlod May rummet, så de tilbageværende ledere kunne diskutere sagen uden hende.

– Ingen reagerede på det May sagde, præcis som vi havde aftalt på forhånd, siger en EU-embedsmand.

EUs præsident, Donald Tusk, forklarede inden mødet, at EU-topmødet ikke ville blive et forum for forhandlinger om brexit.

– Vi har vore forhandlere til dette. Derfor vil stats- og regeringscheferne alene tage denne information til efterretning, sagde han.

Vil gennemgå tilbuddet

Selve tilbudet blev kun ort diskuteret af de tilstedeværende stats- og regeringschefer.

– Der var enighed om, at EUs chefforhandler, Michel Barnier, nu vil gennemgå forslaget linje for linje for at se, hvordan det stemmer overens med vores eget tilbud, siger embedsmanden.

Tysklands statsminister Angela Merkel kaldte tilbuddet en «god start».

– Men det er mange, mange spørsmål som mangler at blive besvaret, sagde hun på vej ud fra mødet.

Grænse på fem år

Kernepunktet i briternes forslag er, at enhver EU-borger som har været i Storbritannien i fem år, skal have tilbud om permanent opholdstilladelse.

Femårsperioden skal beregnes bagud – tidligst fra den dato, hvor Storbritannien påbegyndte udmeldelsesprocessen, det vil sige den 29. mars 2017, og senest fra den dagen Storbritannien forlader EU. Den nøjagtige dato bliver et forhandlingsspørgsmål.

EU-borgere skal ligestilles med briterne, når det gælder der sundhed, uddannelse, pension og tryghed.

Kræver gensidighed

I præsentationen på EU-topmødet understregede May, at EU må give et tilsvarende tilbud til briter i andre EU-lande.

Alt i alt er omkring tre millioner EU-borgere bosat i Storbritannien og én million briter i andre EU-lande.

 

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet