Nyt

Kulturminister og leder af Venstre, Trine Skei Grande, siger situationen principielt ikke har forandret sig. Det er nok at tage et kig på billedet for at se at det ikke stemmer: 320 migranter er gået i land i Augusta, Sicilien, fra et Læger Uden Grænser-skib 25. august 2015. Noget tilsvarende er i dag en politisk umulighed. Det ville ikke være muligt at fordele 325 mennesker. Det er en realitet.

Læger Uden Grænser varsler at de vil sende et skib til Middelhavet for at hente migranter og transportere dem til Europa. Justitsminister Jøran Kallmyr siger de ikke må regne med at kunne bringe dem til Norge.

Italien forsøger at sætte hårdt mod hårdt og nægte NGO-skibene anløb. Alligevel forsøger skibene at presse sig ind. Andre EU-lande står klare til at fordele migranterne imellem sig.

Der er en dyb kløft i EU mellem Italien på den ene side og Frankrig, Tyskland, Holland og Spanien på den anden. Kløften er kun blevet dybere i takt med at særlig tyskerne har viftet med den moralske pegefinger.

ANNONSE

Det er denne kamp Læger Uden Grænser trænger ind i.

I en e-post til NRK bekræfter Læger Uden Grænser at de, i samarbejde med SOS Mediterranee, planlægger at genoptage livreddende søge- og redningsoperationer i Middelhavet.

– Per dags dato har vi ikke et skib i søen. Så længe mennesker drukner på havet og er fanget i Libyen er Læger Uden Grænser fast besluttet på at kunne tilbyde medicinsk og humanitær hjælp, skriver kommunikationschef Silje Grytten i e-posten.

Justitsminister Kallmyr (Fremskridtspartiet) er klar på at en sådan ekspedition ikke sker med regeringens velsignelse og at Læger Uden Grænser ikke kan påregne norsk hjælp. NGO-skibene ansporer flere til at begive sig ud på en farefuld færd, siger han og opfordrer NGO’erne til at hjælpe folk, der hvor de er.

Men kulturminister Trine Skei Grande har stor følelse for dem, der sejler rundt i Middelhavet og samler migranter op.

Hun går langt i at antyde at Norge har pligt til at tage imod dem, som måtte reddes.

– Når det gælder Middelhavet sendte solbergregeringen jo to statslige skibe ud for at være med i bjærgningen af flygtninge på havet i 2015. Jeg ser ikke at dette har ændret sig principielt siden den gang, siger hun.

Det som har ændret sig er at Europas kapacitet er sprængt og at problemerne vokser.

Skei Grande ”flagger” sit standpunkt og perspektiv når hun omtaler regeringen i Italien som “højreekstrem”.

– At vi nu har en ekstrem højreregering i Italien får så være. De må også følge international søret, og så skal vi hjælpe flygtninge hvor vi kan.

Trine Skei Grande siger dette vel vidende. at hun ikke har dækning for det, hverken i Norge eller i Italien. Der står intet land klar til at tage imod. EU har forsøgt en byrdefordeling, men den fungerer kun når der er tale om at fordele de 40-50 som hentes op. Et system for fordeling findes ikke og Norge risikerer at rage ud i alvorlige problemer i forhold til andre EU-lande.

Erna Solberg er optaget af at stå på god fod med EU. Der er det ikke god latin at pånøde andre lande migranter. Heller ikke Tyskland ville sætte pris på det, uanset hvor humane de forsøger at fremstå.

 

 

 

Vil sende norskejede skibe for at redde migranter i Middelhavet

Køb Christopher Caldwells “Revolusjonen i Europa – indvandring, islam og Vesten” fra Document Forlag her.

 

 

ANNONSE

Mest læst

De blev til monstre

Servicemeddelelse

Manifest i en mørk tid