Nyt

Politiet har taget tåregas i brug mod demonstranterne, der protesterede efter politiets mishandling af den 22 år-ige Theo i en forstad til Paris. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / Scanpix

 

Tre uger efter at protesterne begyndte mod politiets mishandling af den 22-årige Theo i en forstad til Paris, er der ingen tegn på, at optøjerne vil slutte, skriver VGs Europa-korrespondent Nora Thorp Bjørnstad. Stort set hver aften er der nye protester.

Begivenheden har skabt stort røre, ikke mindst fordi man hurtigt fik oplysninger om stærke indikationer på,at den22-årige var blevet særdeles brutalt voldtaget med en politi-baton. Fire politifolk er under efterforskning for mishandlingen.

ANNONSE

Mens demonstrationerne i begyndelsen stort set var begrænset til Paris´ forstæder, har de nu også fundet vej til  centrum i den franske hovedstad, ligesom som andre byer i Frankrig er påvirket.

Sent torsdag aften deltog omtrent lige så mange i en demonstration på Place de La Nation i Paris´ centrum.

Reuters oplyser, at demonstranterne blev holdt under kontrol af oprørspoliti.

Det har ellers ikke skortet på vold og hærværk:

Flere af demonstrationerne de seneste uger er udartet til voldsomme optøjer, hvor der er blevet gjort stor skade på nærmiljøet. Blandt demonstrantene har der vært unge, som har sat ild til biler, kastet sten, frugt og grøntsager efter politiet, og brugt vold.

Protesterne antager også nye former:

Nu har protesterne udviklet sig til blokader af franske skoler. 16 skoler for ungdomsuddannelser blev fuldstændig blokeret, og 12 delvist, da tusindvis af unge demonstrerede torsdag.

Skoleblokade kan synes relativt fredelige, men pressefotografier viser, at der blev brugt tåregas mod demonstranterne foran en af skolerne.

VG-korrespondenten skriver også, at flere i Frankrig tænker tilbage på optøjerne i efteråret 2005, da protester med vold og hærværk stod på i ugevis efter at en ung indvandrer døde under flugt fra politiet.

Optøjernes eventuelle konsekvenser for præsidentvalgkampen er vanskelige at vurdere. Afhængig af, hvem man spørger, kan Marine Le Pen enten drage fordel af urolighederne – eller hun kan blive straffet for dem. Front Nationals leder kan på den ene siden associeres med en politimagt som har fået en alvorlig ridse i lakken. På den anden side kan de uforholdsmæssige reaktioner på mishandlingen få mange til at indse, at man har at gøre med samfundsproblemer, som kræver en fast hånd, som man har meget svært ved at forbinde hverken Macron eller Fillon med.

 

VG – Reuters

ANNONSE