Kunstbilde


Boris Mikhajlovitsj Kustodijev (1878-1927) Olje på lerret, 97,5 x 134 cm, Kunstmuseet i Nizjnij-Novgorod.

Russisk titel: На террасе – Na terrasie

Boris Kustodijev, som var både elev av (og assistent for) selveste Ilja Jefimovitsj Rjepin (1844-1930) er kanskje en av de mest avholdte russiske kunstnere fra tiden rundt og like etter forrige århundreskifte. Her har han skildret et familieidyll rundt samovaren ved en datsja (tilsvarer omtrent hytta på norsk). Modellene er ikke nærmere identifisert, men det er sannsynligvis venner og bekjente. Stilen er lys og lett, nærmest impresjonistisk – selv om mørke skyer samlet seg over Russland da bildet ble malt. Nederlaget i krigen mot Japan, og revolusjonsforsøket i 1905 var bitre realiteter, og krig og revolusjon var underveis.

Det er en del uklarheter rundt bildet. På Wikimedia Commons antydes det at lerretet er bemalt på begge sider (andre nettsteder antyder et format på 200 x 175 cm). Her er motivet en frodig skjønnhet i badstuen (banja), bildet er av kunstneren selv datert og signert til 1926-27, og bærer titelen Русская Венера – Russkaja Vjenera – Russisk Venus. (Se nedre høyre hjørne). Vi kan ikke se bort fra at en kunstner i det revolusjonære Russland rett og slett ikke hadde muligheter til å skaffe seg nødvendig materiale – enten på grunn av pengemangel eller fordi det ikke lot seg oppdrive, og derfor brukte begge sider av et lerret. Dessverre har ikke muséet i Nizjnij-Novgorod noe detaljert nettsted, så vidt jeg kan finne ut.

Russisk musikk fra 1906 – Aleksandr Skrjabins Fire stykker op. 51, spilt av Walter Gieseking i et opptak fra 1947.

ANNONSE

Læs også

Laden (1822-23) -
Bæk i skoven (1906) -
Umage par (1862) -
Blant blomster (1890-1900) -
Krigen (1894) -

Ét svar til “På terrassen (1906?)”

  1. Therion siger:

    The Nakedness of Woman Is the Work of God. (William Blake – Proverbs of Hell).

Læs også