Kunstbilde

Karl Pavlovitsj Brjullov (1799-1852)
Olje på lerret, 456,5 x 651 cm, Det russiske muséet, St. Petersburg.

Russisk titel: Последний день Помпеи – Poslednij djen’ Pompei

Karl Pavlovitsj Brjullov (inntil 1822 Charles Bruleau, da familien russifiserte sine navn) var etterkommer av franske hugenotter som hadde søkt tilflukt i Russland. Stilmessig representerer han overgangen mellom klassisisme og romantikk, og han var en av de første russiske malere som ble kjent utenfor Russland. En utmerket artikkel om dette maleriet finnes her.

Man mener nå at Vesuvs utbrudd i år 79, keiser Titus‘ første regjeringsår (keiser fra 79 til 81, litt over to år), som begravde både Pompeii, Herculaneum og flere andre tettsteder i nærheten, fant sted i siste halvdel av oktober. Byene ble ikke gjenoppdaget før i 1788.

En samtidig øyenvitneskildring av utbruddet finner vi i Plinius den yngres (61-c.113) brev til historikeren Tacitus (c.56-c.120)

I bildet har kunstneren inkludert seg selv og sine malersaker.

ANNONSE

Læs også

Læs også