Kunstbilde

Vasilij Vasiljevitsj Vjeresjtsjagin (1842–1904).
Olje på lerret, 121 x 202 cm, privateie.

Russisk titel: Снежные траншеи (Русские позиции на Шипкинском перевале) – Snjezjnyje transjei (Russkije pozitsii na Sjipkinskom perevalje)- Skyttergraver i snøen (Russiske posisjoner i Sjipka-passet).

Vasilj Vjeresjtsjagin var primært utdannet som marineoffiser,og kom senere inn ved Akademiet i St. Petersburg. Deretter gikk veien til Paris i 1864, der han var elev hos Jean-Léon Gérôme (1824–1904). Da den russisk-tyrkiske krigen brøt ut i 1877 meldte han seg til aktiv tjeneste, og deltok blant annet ved kampene i Sjipka-passet i Bulgaria.

Han var sannsynligvis en av sin samtids mest bereiste russiske malere, og fant motiver i mesteparten av Asia og Midt-Østen inkludert Nord-Afrika.

Hans realistiake krigs-skildringer ble etter hvert noe pinlige for makthavere, tyske og østerrikske offiserer fikk forbud mot å se hans bilder, og i Russland fikk han et forbud mot å stille ut bilder, samt at de ble nektet brukt som illustrasjoner i bøker. Begrunnelsen var visstnok at de var skadelige for den russiske hærs omdømme.

ANNONSE

Læs også

Læs også