Kopierede/fra hoften

Expressen fik, en time før bilbrandene begyndte, tilsendt en video, hvori en maskeret person kommer med tre krav.

I en video som sendtes til Expressen en time før brandene beskylder en anonym, maskeret mand, “politiet, politikerne og samfundet” for det, som skal ske.

– Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur, siger han.

Det hævdes, at bilafbrænderne ikke har noget budskab, og hvis det er sådan,  så må det findes på det ydre højre. Men videoen viser, at bilafbrænderne har et budskab.

To journalister fra Expressen havde i flere uger arbejdet på en stor reportage om problemerne i Gøteborg. De havde talt med en række mennesker, også kriminelle.

Mandag aften får fotografen en besked:

En av männen som de hade kontakt med, som inte medverkade i reportaget, hör på måndagen av sig och antyder att ”något stort” är på gång i Göteborg.

Klockan 19.46 på kvällen skickar han en videotill Niclas Hammarström.

I videon läser en maskerad man i svart luvtröja upp ett meddelande riktat till ”polisen, politikerna och samhället”.

Adressaterne er interessante. Statsminister Stefan Löfven og Moderaternas leder, Ulf Kristersson, stod tirsdag aften i et studie og snakkede om bilafbrænderne, ikke til dem. Det er som om, de ikke forstår, at voldsmændene har gjort dette for sende dem et budskab.

Löfven mindede om, at straffene er blevet skærpede, der skal opsættes flere overvågningskameraer, og politiet vil få udvidede bemyndigelser til selv at afgøre, hvilke tiltag, der skal iværksættes. Moderaterna leder mente, at vejen at gå var gennem forældrene.

– Socialtjänsten måste förklara för föräldrarna tidigt att antingen måste ni se till att få ordning på era ungar, annars tvingas vi ta över ansvaret. Här finns inga utrymmen för kompromisser, säger han.

Socialtjenesten var et af punkterne i videoen:

• Socialtjenesten rycker bort barn fra deres familier.

De unge hader politiet. Det er velkendt.

• Polisen är brutal och trakasserar människor utan grund.

Det tredje krav er mere aparte:

• Det är orättvist att övervakningskameror sätts upp i fattiga områden men inte i rika.

Ungdommene har overtaget noget af venstresidens retorik mod rige. Der skal være lighed. At kameraer har noget med kriminalitet at gøre, ignoreres.

Hvad ligger der i kravene?

Politiet er hadeobjekt nr 1. Venstresiden har bekæmpet et klassepoliti. Dette er noget andet. Disse unge mennesker vil have politiet væk fra deres områder. De hævner, at politiet fængsler deres “brødre” og forstyrrer indbringende “affärer”. De skal skræmmes væk.

ANNONSE

Angrebet på socialtjenesten har også at gøre med en markering af grænser: Sociale myndigheder skal ikke blande sig i deres familieforhold. Det er off limits. Det er Sverige, som begår overgreb. I kravene ligger der en afvisning af myndighedernes legitimitet. – Slut med at blande jer i vore sager.

Ungdommens voldssprog er en ekstrem variant af holdninger, som deles af mange i ghettoerne. De opfatter sig som ofre for svensk undertrykkelse.

Her findes ikke noget “vi”, som omfatter Löfven, Kristersson, myndigheder i al almindelighed eller medierne. Det er et “os” og “dem”.

Det orker svenske politikere ikke at forholde sig til. Skulle de gøre det, ville alle deres gode forsætter falde døde til jorden. Og for hver eskalering af situationen, svares der med nye forsætter: Ofte ender det med, at skylden lægges på Sverige: Det er svenskerne, som ikke har gjort nok.

Dette øger spændingerne i samfundet. “Svenskerne” ved udmærket godt, hvad der foregår og hvilke midler, som må til.

Men det officielle Sverige orker ikke at tage stilling til disse svar.

 

Maskerade mannen i video till Expressen: Hämnd mot polisen

ANNONSE