Nyt

Flere hundrede muslimer gennemførte fredag en offentlig bøn i Rom i protest mod lukningen af uautoriserede moskeer i byen. To af den evige stads symboltunge monumenter, Colosseum og Konstantinbuen, dominerede scenografien i denne demonstration, der var lige så politisk som den var religiøs – i det omfang islam overhovedet kan adskille de to ting.

Det var organisationen Dhuumcatu, som repræsenterer muslimer fra Bangladesh, som indkaldte til den fredelige demonstration og opfordrede troende til at deltage med en opfordring til at deltage på sin hjemmeside: “Vi er trætte af kriminaliseringen af vores bedelokaler, som bliver stemplet som uautoriserede.”

Det italienske bureaukrati er berygtet, om end det ikke er lige så byzantinsk som tidligere, og det omfatter også det religiøse liv. Bygninger som benyttes til offentlig religionsudøvelse, skal autoriseres som sådanne, og de lokale myndigheder er tilbageholdnede med at udstede tilladelser til moskeer. I det omfang grupper som mødes privat, vokser i antal og laver improviserede moskeer i lokaler, der ellers var tiltænkt andre formål, risikerer man at løbe ind i sanktioner fra de offentlige myndigheder.

Om disse sanktioner i virkeligheden er et prokuratorkneb for at modarbejde at islam får fodfæste i det urbane miljø, er ikke til at sige. Faktum er, at det er vanskeligt at etablere officielt anerkendte moskeer i Italien.

ANNONSE

Under alle omstændigheder er bedescener som disse enormt provokerende i det land, hvor paven bor. Italien har ikke set noget lignende siden protestbønnen foran domkirken i Milano i 2009, hvor de mange hundrede fremmødte, som vendte ansigtet mod Mekka i bøn, indtog en diagonal stilling i forhold til monumentet, der signalerede, at de ikke anerkendte katedralen.

protestbonn-milano-2009

At Colosseum er blandt de monumenter, som IS har i kikkerten, er heller ikke glemt. Og demonstrationen blev opfattet som særlig påtrængende, ikke mindst fordi den fandt sted på et område, hvor mange turister færdes.

Talsmanden for den store moske i Rom, Omar Camiletti, tager afstand fra demonstrationen, skriver La Repubblica:

I disse dage har jeg spurgt mange muslimer, hvordan de ville have reageret, hvis der kom kristne for at demonstrere på et sted af stor symbolsk betydning for dem.”

Sådan ser man naturligvis ikke på det blandt militante muslimer, som i følge Reuters mener at deres religiøse rettigheder ikke er beskyttet.

La RepubblicaReuters

ANNONSE