Tavle

Kære leser. Den her kategori Tavle er et forsøg. Journalistikken fungerer ikke helt som før. Historiene griber over i hinanden, og ofte er det metahistoriene som er den egentlige historie.

Tavle henspiller på Moses stentavler og tabula rasa – og den elektroniske hverdag: Vi skriver ovenpå hinandens tekster, slik man gjorde i middelalderen. Det blev kaldt palimsest. På pergamentene kunne man se hvordan kopistene hadde skrevet ovenpå hinanden.

Tavle kan i prinsippet benyttes til hva som helst. Kommentarer til artikler, gengivelse av en story man ikke rakk at skrive, eller hendelser som kaster lys over vår samtid.

Undertegnede har i dag haft besøg av en bekendt som har med flygtninge at gøre. Han kender Midtøsten godt og taler arabisk. Nylig traff han en kurdisk familie fra området udenfor Kobani. Faren havde kørt taxa. Hvordan var behandlingen? Araberne ville ikke betale ham pengene i hånden. For å vise deres foragt smed de pengene på gulvet i taxaen. Små detaljer som fortæller meget om hvordan mennesker behandler hinanden. Det gir en målestokk som er noget helt andet end det idealiserede billede vi presenteres for i medierne.

ANNONSE

Børnene var blitt tatt med ud for at slagte et svin. – Halvparten av de lokale i omegnen spiste svin, sa faren. – Vi bryr os ikke så meget om guder.

Hvorfor er det ikke slike mennesker som løftes frem?

Bær over med en nordmands dansk. Det vigtigste kommer frem.

ANNONSE

Mest læst