Kommentar

Det siger den venstreorienterede forfatter og journalist, Batya Ungar-Sargon, under et interview i Steve Bannons War room.
Ungar-Sargon, der er opinionsredaktør på Newsweek – er sprunget ud som Trump-tilhænger og forklarer hvorfor i en bog, hun har på trapperne. Titlen er: ”Second Class: How the Elites Betrayed America’s Working Men and Women” (Andenklasse: Hvordan eliterne forrådte Amerikas arbejdende mænd og kvinder).

Bogen bygger på rejser, som hun har foretaget rundt om i USA for at tale med almindelige mennesker. Og hun har konstateret, at de stort set mener det samme – uanset om de stemmer demokratisk eller republikansk. D

en ”splittelse”, som medierne taler så meget om, er et elitefænomen – noget for de velaflagte og velsituerede, som ikke har andet at gå op i.
Ifølge Ungar-Sargon er Trump talsmand for den arbejdende befolkning, og det er grunden til, at eliterne i New England og Californien frygter og hader ham og vil ham til livs med alle midler.
Det er aldeles forfejlet at kalde Trump højreorienteret. Han er som en New Deal-demokrat, siger hun – med en underforstået henvisning til Franklin Delano Roosevelts regering fra 1933 til 1945, der lagde grundstenen til den senere velfærdsstat.
”For demokrater og venstreorienterede”, siger Ungar-Sargon, ”er Trump en ekstremist, men for Trump-støtter er han moderat. Hans syn på abort … var demokraternes indtil 90’erne. Hans syn på indvandring – den masseimmigration er klassekamp mod arbejderklassen. Det var demokraternes synspunkt indtil 1990’erne. … Du husker, at Trump er for de sorte. Han appellerer til sorte stemmer. Han støtter homoseksuelle. Det hører jeg hele tiden fra hans tilhængere, og de elsker ham for det. [Trump] er, hvad demokraterne engang var, og nu er det, hvor MAGA er. Og det siger jeg med masser af kærlighed og respekt.”
Steve Bannon; ”Og det siger du som venstreorienteret … hvordan kan det være? Demokraterne siger hele tiden, at de er et arbejderklasseparti.”

Batya Ungar-Sargon: ”Nej, det er totalt nonsens. Demokraterne er partiet for de universitetsuddannede eliter og de fattige socialklienter. Så hele partiets politik går enten ud på at smiske for de rige … eller give noget til de fattige. Det går ikke. … Folk i midten – hårdtarbejdende mennesker – … var ikke repræsenteret af noget parti, før Trump kom. Og så kom Trump og sagde: Lige et øjeblik. Hvorfor vil ingen tale for den hårdtarbejdende amerikaner?
”Hvad jeg gjorde i forbindelse med denne bog, var at rejse rundt i landet og interviewe arbejderklasse-amerikanere. Og jeg skal sige dig noget: Uanset om de stemmer demokratisk eller republikansk, om de er venstreorienterede eller konservative, så deler de alle de samme synspunkter. I virkeligheden taler ingen af partierne deres sag. Stort set er de alle enige om de vigtigste spørgsmål. Polariseringen er helt og aldeles et elitefænomen.”
ANNONSE