Meget kan man sige om Israel, men man må i hvert fald indrømme, at indbyggerne i denne lille plet, der er lidt mindre end Jylland, formår at tiltrække sig verdens opmærksomhed. Store muslimske menneskemængder over alt på kloden ser det som deres livs vigtigste opgave at eliminere den jødiske stat og dens 7 millioner jødiske indbyggere. Millioner af ikke-jøder i den vestlige verden er ved at gå til i raseri over, at jøder har den dristighed at have deres egen stat, og i FN bliver landet konstant fordømt, selvom det blev grundlagt efter en FN-beslutning. Medierne holder normalt også med Israels fjender og ville langt foretrække, at hele området mellem Jordan-floden og Middelhavet blev omdannet til et stort og jødefrit Hamas-land.
Men der er en lige så interessant grund til den globale bevågenhed, nemlig Israels teknologi og ikke mindst våbenteknologi.
Det israelske online-medie, Ynet, kunne for et par dage siden berette, at Israels luftforsvar mod indkommende raketter og missiler har taget et ”kvantespring” i form af et nyt laserbaseret system, der har fået navnet ”Iron Beam” – Jernstrålen.
Israel har allerede flere forsvarssystemer, der har vist sig effektive mod raketter, missiler og tilmed mortergranater affyret på få kilometers afstand. Men nu er den militærindustrielle virksomhed, Rafael, begyndt udviklingen af Iron Beam, der bruger kraftige laserstråler til at uskadeliggøre raketter, droner, morterer og anti-tank-missiler. Mere end 100 specialister har arbejdet på systemet i de seneste 17 år og kan nu inddrage erfaringerne fra den igangværende krig.
Laserstrålerne når lysets hastighed og er derfor langt hurtigere end noget angrebsvåben, og da systemet ikke er baseret på traditionel teknologi, kan det anvendes igen og igen næsten gratis, når det først er installeret. Rafael meddeler, at det allerede med held har uskadeliggjort raketter, mortergranater og ubemandede fly. Systemet virker ved at ”koge” dem og omdanne dem til en ”bunke skrot”. Laserstrålen er usynlig for det menneskelige øje og så godt som lydløs. Efter planerne skal Iron Beam indsættes i 2025, men det vil muligvis allerede ske til næste år.
Iron Beam skal imidlertid betragtes som et supplement til Israels andre forsvarssystemer, bl.a. Iron Dome, for det nye system er ikke effektivt, når der er tåge eller sandstorm. I så fald vil Israel benytte sig af bl.a. det allerede installerede og gennemprøvede Iron Dome.
En af Rafaels ingeniører sagde under et interview i april, at fjenden vil forstå, at ”vi har et laserbaseret system, der kan indsættes hvor der end er brug for det, og at fjenden kan affyre, hvad de vil, mod os, men at alt hele tiden vil blive opfanget – næsten fra det tidspunkt de affyrer deres missiler, længe før de når israelsk område, truer nogen eller noget”. Ingeniøren sagde også, at det i fremtiden måske ikke bliver nødvendigt at udsende luftalarmer. ”Hvorfor skulle en fyr i Sderot vågne midt om natten og rende i sikkerhedsrummet, hvis vi opfanger truslen, længe før den når grænsen? Det vil være lydløst. Som vi ser det, vil det fuldstændig eliminere fjendens muligheder.”
Ud over Iron Beam er Rafael ved at udvikle et forsvarssystem ved navn David’s Sling, Davids slynge, efter ham der fik ram på Goliat. Det er beregnet på uskadeliggøre hypersoniske missiler i stor højde.
Intet under, at udviklingen af israelsk teknologi bliver fulgt med levende interesse rundt om i verden. De nye forsvarsvåben kan nemlig ende med at eliminere truslerne fra Iran og dets terroraflæggere i Gaza, Libanon og Yemen.