
46 procent af den importerede honning er falsk, ifølge en EU-rapport fra 2023. I stedet for honning består varerne for det meste af sirup.
Biavlere ønsker bedre kontrol og strengere straffe for fødevareforfalskning – samt et forbud mod import fra lande, der sælger falsk honning.
»Vi kræver bedre mærkning, opdaterede kontrolmetoder og flere analyser af importerede honningpartier,« sagde Hilde Merete Øverby, generalsekretær i Norges Birøkterlag.
Ragna Ribe Jørgensen, projektleder for ByBi HonningHub, påpegede, at verdensmarkedet er oversvømmet med falsk honning, og at det er meget profitabelt. »Svindlen er så lukrativ, at honning faktisk er et af de mest forfalskede produkter, der findes«, sagde Jørgensen.
Det ser nu ud til, at problemet er endnu værre end hidtil antaget.
Biavlere fik testet deres honning ved hjælp af ny DNA-teknologi. Men de fleste af glassene indeholdt meget lidt honning og i stedet mest sukker og andre sødemidler.
Den svenske brancheorganisation Biodlingsföretagarna brugte DNA-teknologi til at teste 40 honningprodukter i svenske dagligvarebutikker.
Resultaterne var nedslående. Kun fire af glassene indeholdt ægte honning, og de var produceret i Sverige. De resterende 36 glas, som alle var importerede, indeholdt mest sukker og sirup.
“Vi betragter dette som meget alvorligt. Vi vidste, at der var falske produkter på markedet, men vi er chokerede over omfanget,” siger Yngve Kihlberg, formand for den svenske biavlerforening, til SVT Nyheter.
Produkterne findes på hylderne i de store dagligvarekæder. Ifølge biavlerne kommer den falske honning fra Kina, hvor de har lært at snyde med produkterne på en sådan måde, at de sædvanlige kontroller ikke opdager, at de mest indeholder sukkerprodukter, såsom sirup, og meget lidt honning.
“Kinesisk falsk honning, der smager som honning, vælter ind. Men konsekvenserne er, at de underminerer de europæiske biavlere, mens bestøvningen i Europa falder, hvilket bidrager til dårligere biodiversitet og lavere indenlandsk fødevareforsyning,” siger Yngve Kihlberg.
Den svenske fødevarestyrelse har taget DNA-testene til efterretning og betragter det som et alvorligt problem.
»Vi vil gerne stoppe snyderiet, men da honningspørgsmålet ligger hos EU, kan vi ikke gøre noget,« siger Maria Florin, der er enhedschef på den svenske fødevarestyrelse.
Ifølge EU skal den testmetode, der bruges til at kontrollere produkter som honning, være akkrediteret af et bestemt laboratorium for at sikre, at testene udføres korrekt.
“Den forfalskede honning er ikke kun et problem i Sverige, men for biavlere i hele EU. Sagen ligger hos Europa-Kommissionen, og vi ved ikke, hvornår der bliver truffet en beslutning. Så længe EU ikke godkender testene, har vi ikke ret til at fjerne produkterne fra hylderne i dagligvarebutikkerne,” siger Maria Florin til SVT.
Svensk Dagligvaruhandel har kontaktet sine honningleverandører. De siger dog, at de ikke har tænkt sig at ændre sortimentet i henhold til den nuværende godkendte testmetode, som viser, at det er honning.
“Vi vil gerne ændre de nuværende testmetoder, hvis de ikke fungerer. Men vi er nødt til at vente på EU’s beslutning om akkreditering af DNA-testene,” siger Martin Andersson, erhvervspolitisk chef hos Svensk Dagligvaruhandel.
For forbrugere, der vil have ægte honning, er løsningen måske at købe den direkte fra lokale biavlere?