Kommentar

Leave- kampagnen fik megen tæsk for denne plakat før folkeafstemningen. Den blev karakteriseret som uværdig. Det er ikke lovligt at sige noget negativt om menneskestrømmen. Men Norges kundskabs- og integreringsminister Jan Tore Sanner må godt sige at højresiden står for et angreb på demokratiets hjerte og lunger, dvs. er et angreb på vitale organer, er livstruende.

Hvis man skal forstå, hvad der foregår i Sverige må man forstå at svenskerne står for en ekstrem løsning, som går i en retning de færreste af os har fantasi til at forestille os. Norge og Danmark er i samme situation som Sverige var for mange år siden: Reparere systemet eller lade alt flyde.

Ofte graduerer man de nordiske lande efter hvor åben samtale de har og hvor langt udviklingen er kommet. Det er en klar opfattelse hos danskerne og nordmændene, at vi trods alt har det bedre end svenskerne.

ANNONSE

Men for at undgå at havne der, hvor Sverige er nu, er det nødvendig at forstå at der ikke bare er tale om at komme for langt ud og så få problemer med at komme tilbage. Det er noget mere fundamentalt som skiller.

Danmark og Norge er der, hvor Sverige var for mange år siden. Man opdagede at vandrørene lækkede. Der løb vand ud og der blev oversvømmelse. Spørgsmålet var: Hvad gør man så? Normalt forsøger man at finde lækagen og reparere den.

Men svenskerne gjorde noget andet. (De er som bekendt de klogeste i klassen). De fik en smart idé: Hvorfor brydes med at reparere rørene, når du kan køre alle maskinerne ind og forvandle hele huset til et svømmebassin?

Billedet er ikke mit. Jeg tror det var Gunnar Sandelins. Men det giver en rammende beskrivelse af tilfældet Sverige.

Alt stammer fra denne afgørelse og derfor er Sveriges problemer af en helt anden størrelse.

Magnus Ranstorp er en forsigtig mand ved Forsvarets Højskole. Han ville ikke være alarmist. Men nu har han ved flere anledninger blæst vagt i gevær: Både når det gælder væksten i salafistmiljøer og nu senest i brug og salg af falske ID’beviser.

Sverige har mistet kontrollen. De ved ikke hvem, der befinder sig indenfor landets grænser, de ved ikke hvem, der får offentlig støtte, hvem, der bor hvor – lejligheder kædeudlejes til et stort antal mennesker for at de skal have en officiel adresse. Begynd at tænke over alle de problemer du får i et åbent samfund, hvis du er usikker på folks identitet. Tag alle varetranschauførerne, som er yderst egnede til at kortlægge byen og infrastrukturen.

Det job er blevet endnu enklere når myndigheder som Transportstyrelsen outsourcer dataarbejdet til Serbien og andre lande med gode forbindelser til Rusland.

Sveriges fjender kommer til et veldækket bord og det er myndighederne, der har dækket op.

Som de siger på film: You can’t make this up. Sverige overgår det meste.

Vi har haft flere drab på det sidste, hvor gerningsmændene er kommet over grænsen fra Sverige.

Forslaget fra Viken Frp. om at ophæve pasunionen kan blive mere relevant hurtigere end man skulle tro.

Svensk politi har i realiteten mistet kontrollen i bestemte områder. En stat som ikke længere kan hævde sin autoritet er på vej ned. Særligt hvis disse områder betragter staten som en fjende.

Svenskerne vil ikke snakke om det. De sidder fremdeles som i Platons hule og ser spøgelser fra fortiden på væggen bag sig. De vil ikke ende som deres nazivenlige forfædre. De vil hellere ofre Sverige.

Danmark og Norge befinder sig et sted midt imellem, i et slags limbo. De vil gerne reparere rørene, men overbelaster systemet så der stadig springer pakninger. Overbelastningen er blevet politik. Håndværkerne, som ved noget om rørsystemerne, har ikke meget at skulle have sagt.

Derfor forvandles også Norge og Danmark til svømmebassiner. Det går bare lidt langsommere.

Svenskerne er de klogeste i klassen.


 

 

ANNONSE