Nyt

For Ingrid Bondesson i Mörarp uden for Bjuv i det sydvestlige Sverige er det normalt en særlig begivenhed at se til sine bier efter vinteren. Men det var ikke tilfældet i år. I stedet opdagede hun, at alle hendes ti bistader var tomme. »Det bliver et meget stille forår her på gården,« siger hun til SVT.

Ifølge den svenske biavlerforening har man for nylig modtaget omkring 50 rapporter fra biavlere, hovedsageligt i Skåne, som har gjort lignende opdagelser.

Det er relativt almindeligt, at bisamfund dør af forskellige sygdomme, men at bierne forsvinder på denne måde, er usædvanligt.

»Vi er ikke rigtig vant til det i Sverige. I USA sker det ret ofte. Men det er for tidligt at sige hvorfor. Vi følger udviklingen og har brug for at vide mere,« siger Björn Gustavsson, der er rådgiver for biers sundhed og biodiversitet hos Jordbruksverket.

Situationen i USA er helt klart værre. Den amerikanske biavlsbranche er i krise på grund af den uforklarlige død af hundredvis af millioner af bier i løbet af de sidste otte måneder. Scott McArt fra Cornell University i New York siger, at det sandsynligvis er det største tab af bikolonier i USA’s historie.

Det er en katastrofe i støbeskeen for industrien. Blake Shook, en af landets førende biavlere, har fundet titusinder af døde insekter på sine gårde. Han siger, at han aldrig har set så store tab før. »Dataene viser os, at dette er det værste tab af bier i historien,« sagde Shook til CBS Saturday Morning.

Forskerne kæmper for at forstå, hvad der forårsager dødsfaldene. Juliana Rangel, der er entomolog ved Texas A&M University, har studeret bistader i sit laboratorium. Der er et par potentielle forklaringer, siger hun, herunder ændrede levesteder og vejrmønstre. Men der er ikke noget sikkert svar.

Ud over at producere honning spiller bierne også en meget vigtig, indirekte rolle i fødevareproduktionen. De bestøver 75 procent af de frugter, nødder og grøntsager, der dyrkes i USA. Shook mener, at de nuværende tab er uholdbare.

»Hvis dette er en flerårig affære, vil det ændre den måde, vi spiser mad på,« siger Shook. »Hvis vi mister 80 procent af vores bier hvert år, kan industrien ikke overleve, og det betyder, at vi ikke kan bestøve i det omfang, vi har brug for til at producere fødevarer i USA.«

Et eksempel er mandler. Når honningbier bestøver dem, producerer mandeltræer to til tre tusind pund mandler pr. hektar. Uden denne bestøvning producerer mandeltræerne kun 200 pund nødder pr. hektar. »Der er ingen mandelafgrøder uden honningbier,« siger Shook.

En af Shooks forretninger fokuserer på at genopbygge døde bistader. Han modtager et alarmerende antal af sådanne bistader fra folk over hele USA. Biavlergrupper siger, at 25 procent af de kommercielle aktiviteter kan være lukket ned inden årets udgang på grund af tabene.

»Jeg fik et opkald fra en ven, som havde 20.000 bistader i begyndelsen af vinteren, og nu har han mindre end 1.000. Han sagde: »Det var det: ‘Det var det, jeg er færdig’. Jeg har fået alt for mange af den slags opkald i de sidste par uger,« siger Blake Shook. »Det er ikke kun et biavlerproblem. Det er et nationalt spørgsmål om fødevaresikkerhed.«