Kommentar

 

Det kinesiske selskab BGI Group har indhøstet genetiske data fra millioner af kvinder over hele verden. De udfører test i samarbejde med Kinas militære styrker, for at kortlægge specifikke træk ved forskellige populationer.

Dette rapporterer nyhedsbureauet Reuters. Metoden som bruges er at indsamle genetisk information fra gravide kvinder før de føder. Testene analyseres derefter ved hjælp af kunstig intelligens (AI). Amerikanske myndigheder advarer mod at dette kan give Kina fordele økonomisk og ikke mindst militært.

As science pinpoints new links between genes and human traits, access to the biggest, most diverse set of human genomes is a strategic edge. The technology could propel China to dominate global pharmaceuticals, and also potentially lead to genetically enhanced soldiers, or engineered pathogens to target the U.S. population or food supply, the advisors said.

Som det står i afsnittet på engelsk: Dette projekt (som sker as we speak) kan give Kina store militære fordele gennem udviklingen af genetisk modificerede soldater. Samtidig kan kundskaben udnyttes til at skabe patogener. Disse patogener kan udnyttes til at konstruere smitsomme sygdomme (som f.eks. Covid-19), som er skræddersyede til at ramme «fjenden». De kan også udnyttes til at lamme USA’s fødevareforsyninger.

ANNONSE

Mens videnskaben påpeger nye forbindelser mellem gener og menneskelige træk, er adgangen til det største, mest forskelligartede sæt menneskelige genomer en strategisk fordel. Teknologien kunne få Kina til at dominere globale lægemidler og også potentielt føre til genetisk forbedrede soldater eller konstruerede patogener til at målrette mod den amerikanske befolkning eller fødevareforsyning, sagde rådgiverne.

Reuters har fundet ud af, at BGIs prænatale test, en af de mest populære i verden, er en kilde til genetiske data for virksomheden, som har arbejdet med det kinesiske militær for at forbedre ”befolkningskvaliteten” og om genetisk forskning til bekæmpelse af høretab og højdesyge hos soldater.

BGI bruger altså genetisk materiale i et samarbejde med Kinas militære styrker for at forbedre «populationens kvalitet». Spørgsmålet, man umiddelbart må stille sig er: Hvordan definerer et regime som Kina kvalitet?

Metoden udnytter rester af blodprøver og fostervandsprøver (NIFTY) som er udført på gravide kvinder. Dette kan købes frit i mindst 52 forskellige lande, og skal i udgangspunktet vise om fosteret har Downs syndrom, ifølge Reuters.

Testene – fremført som ”NIFTY for “Ikke-invasiv foster trisomY” – indfanger også genetisk information om moderen samt personlige oplysninger såsom hendes land, højde og vægt, men ikke hendes navn, viser en BGI-computerkode, som Reuters har set.

Kina behøver selvsagt ikke navnene på de individuelle gravide kvinder for at kortlægge genetiske træk hos en befolkning. Men genetikken er tilstrækkelig til at udvikle biologiske våben som er tilpasset til at skade en uønsket population mest mulig effektivt.

So far, more than 8 million women have taken BGI’s prenatal tests globally. BGI has not said how many of the women took the test abroad, and said it only stores location data on women in mainland China.

Indtil videre har mere end 8 millioner kvinder taget BGI’s prænatale, før-fødsels tests globalt. BGI har ikke sagt, hvor mange af kvinderne, der tog testen i udlandet, og sagde, at man kun gemmer lokationsdata om kvinder på det kinesiske fastland.

52 lande sælger sådan et materiale frit. Man kan ikke kaldes konspirationsteoretiker for at antage at Kina har købt sådanne tests fra andre lande. Kinas magtapparat udnytter alle muligheder til at bevæge sig mod toppen af det globale hierarki. Det er trods alt et udtalt mål for regimet.

Testene er private for kvinder som gennemfører dem. Disse gravide kvinder ved ikke at de er en del af et geopolitisk marked. Men BGI har publiceret mindst et dusin studier i samarbejde med Folkets Befrielseshær (PLA) siden 2010.

NIFTY-testene kan også finde indikatorer på psykiske lidelser, og kortlægge tibetanere og uighurere.

En BGI-undersøgelse brugte for eksempel en militær supercomputer til at genanalysere NIFTY-data og kortlægge forekomsten af vira hos kinesiske kvinder, lede efter indikatorer på psykisk sygdom hos dem og udvælge tibetanske og uyghuriske mindretal for at finde forbindelser mellem deres gener og deres menneskelige egenskaber.

Både USA og Storbritannien giver udenlandske forskere adgang til genetiske data. Men for Kina er dette et spørgsmål om national sikkerhed. Kan dette true USAs nationale sikkerhed?

US National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI) (…) sagde i marts, at USA burde betragte Kinas fremskridt hen imod global ledelse indenfor bioteknologi og AI, som en ny form for national sikkerhedstrussel og øge finansieringen af sin egen forskning til at imødegå Kinas statsdrevne anstrengelser.

Kinas udenrigsministerium afviser sådanne bekymringer som «grundløse». BGI holder fast ved at alle testene er anonymiseret, selv om dette selvsagt er uvæsentligt. Noget af BGI´s arbejde har positiv effekt rent medicinsk. Men som et kinesisk selskab er der vel næppe stor tvivl om hvor loyaliteten ligger.

«Mens BGI er et kinesisk-baseret selskab, betragter vi os selv som en del af det globale kapløb mod at afslutte COVID-19-pandemien og en vigtig international bidragsyder til fremme af folkesundheden rundt om i verden».

Pandemien startede i Kina, trolig efter en lækage fra et laboratorium i Wuhan. Det skulle bare mangle, at kinesiske selskaber blev beordret til at bidrage til at få en ende på pandemien også. Hvis det virkelig er det de har gang i.

BGI Group var tidlig på plads i Wuhan.

BGI Group, et genom-udskillelsesfirma med base i det sydlige Kina, sagde, at det den 5. februar åbnede et laboratorium i Wuhan, der kunne teste op til 10.000 mennesker om dagen for virussen.

Go Global!

BGI Group har store ambitioner. Selskabet er en vigtig brik i en pågående genetisk kold krig mellem USA og Kina. I sin sidste årsrapport skriver BGI at de:

«… har arbejdet hårdt for at fremme kinesisk teknologi, kinesisk erfaring og kinesiske standarder til at ”go global”, blive verdensomspændende

BGI´s vækst er politisk styret, hævder Anna Puglisi fra Georgetown’s Center for Security and Emerging Technology. Hun var frem til 2020 i USAs National Counterintelligence Officer i Øst-Asien..

«Den kinesiske stat kan, ifølge deres nationale sikkerhedslov, reelt tvinge virksomheder til at arbejde sammen med dem.»

Covid-19 er trolig et produkt fra et kinesisk laboratorium. Nu udnyttes dette, via vore ufødte børn, muligvis med militære hensigter.

BGI sagde, at de har bygget 80 COVID-19 laboratorier i 30 lande i år, som firmaet planlægger at genanvende til screening af forplantningsevnen.

De siger, at deres COVID-19-tests ikke indsamler patientens DNA.

Men dets prænatale tests gør det.

Vi hopper over de mest tekniske detaljer, som læserne kan finde via linket nedenfor. Men brugsområderne er svimlende. Disse tests kan altså afdække «genetiske svagheder» hos en eventuel fjende, som fx hvilke virus en givet population vil blive hårdest ramt af. Samtidig kan man udvikle egne supersoldater.

Store arvemasse datasæt kan bruges til at udvikle sygdomsbehandlinger, men de udstiller også genetiske sårbarheder i en population; en modstander vil kunne udnytte en modtagelighed for sygdom til et målrettet genetisk angreb, advarede videnskabelige og medicinske eksperter i en rapport sidste år den amerikanske direktør for National Efterretning

Sidste år meddelte BGI, at det ville “industrialisere” genomitikken, og i april sagde BGI, at en “millionskala” prototype-robot, der er i stand til at udskille en million hele genomer om året i en befolknings arvemasse, nu blev brugt til at fremskynde NIFTY-tests.

Testene, sagde de, “fremkalder en uudnyttet ressource” til at forstå, hvordan folks gener relaterer til deres egenskaber og deres modtagelighed for vira.

Dette oplæg skal nu «industrialiseres», i samarbejde med den militære ledelse i Kina. Alt er finansieret af et organ, som de kinesiske myndighed kontrollerer, med det engelske navn «Military Medicine Innovation Project».

Og i Det Hvide Hus sidder præsident Joe Biden. Det lover ikke godt.

Reuters

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE