Kommentar

Jeg sidder i min kølige kælder på den anden side af det store hav og må knibe mig selv i armen. Det, der sker nu, er så uvirkeligt, farligt og på grænsen til det ukløgtige, at jeg i nogle få øjeblikke af fortvivlelse og modløshed fristes til at sige:

“Farvel, alle sammen, må vi mødes igen, i et andet liv, i en fjern fremtid, i en langt mere fredelig og harmonisk verden! En verden, som vi stadig må have lov til at drømme om!”
Uden at dramatisere befinder vi os på kanten af en afgrund. Det eneste, vi kan gøre nu, er at bede til de højere magter om et mirakel, for krigen er nu gået ind i en fase, der synes uafvendelig. “Mission Creep” hedder det på amerikansk. Et skræmmende kodeord. “Krig” indgår i al retorik som noget uundgåeligt.

Cubakrisen i 1962 blev aflyst i sidste øjeblik på grund af en modig russisk ubådsofficer, som under stort pres holdt hovedet koldt og nægtede at affyre de missiler, der kunne have afsluttet verden, som vi kendte den dengang.

ANNONSE

John F. Kennedy var også modig, fordi han valgte at trække sig ud, trak baserne i Tyrkiet og Italien tilbage og forsøgte at rydde op i CIA, som var opsat på krig med Sovjetunionen. Desuden kom han godt ud af det med den joviale Krustjov, og det ville CIA ikke finde sig i! Nu ved vi, at han betalte med sit liv for sit mod.

Jeg husker mine forældres tavse, bleghvide ansigter i de nervepirrende dage og timer, det hele stod på. De sad klistret til radioen på det tidspunkt. Angsten bredte sig til os børn og fyldte rummet.

Vi ledte febrilsk efter løsninger, nøgler og flugtveje og håbede, at de fandtes, og at nogen havde modet til at vælge dem. Alligevel virker viljen til fred foruroligende svækket. Tværtimod er der nu en vilje til at gå i krig og en krigeriskhed, som jeg aldrig har oplevet før!

Samtidig er der ikke megen modstand; folk er bekymrede, dybt bekymrede!

Mange føler en angst, der ætser sig ind i margenerne og lammer.
Du træder et skridt tilbage og lukker øjnene. Forestil dig den smukke årstid: løbende børn, der griner på en blomstereng, en glitrende sø ved solnedgang eller monarksommerfugle, der søger efter nektar i den frodige, intenst duftende kattemynte.

Det er sådan, vores sunde sansesystem stadig fungerer i en normal verden.

I mellemtiden er titusinder gået på gaden i Budapest for at demonstrere mod en optrapning af krigen til et nyt niveau. Den kollektive bevidsthed er i det mindste nogle steder blevet sat i alarmberedskab, heldigvis!

Den norske forsvarschef er tilsyneladende en lydig marionet for Pentagon, som belærer os om, at vi må forberede os på krig med Rusland i mindst ti år fremover, måske lige så længe som krigen i Afghanistan!

Og hvad så? Jeg spekulerer på, hvad han egentlig mener med sådan en udtalelse. Har han indset, hvor forskellig den krig, der udkæmpes i øjeblikket, er – og hvad den kan udvikle sig til – i forhold til den tyve år gamle krig i Afghanistan? Er appeasement slet ikke længere en del af ordforrådet?

En krig, som i øvrigt ikke løste noget som helst efter en skandaløs amerikansk exit! Tværtimod, kun en masse nye dyre våben spredt for alle vinde, fortsat håbløs fattigdom blandt befolkningen og cementering af religiøs fanatisme!

Det samme gælder Libyen – engang Afrikas mest velfungerende stat under Gadaffi, nu reduceret til en dysfunktionel røverstat med udbredt slavehandel og uforsonlige klaner.

Vi ved, hvem de ansvarlige er, og Norge var aktivt involveret!

Krig er sjældent en god løsning. Det er blot et forvrænget, ultimativt svar på diplomatiets magtesløshed, akavethed, manglende tillid og eventuelle sammenbrud, sandsynligvis også styret af en primitiv refleks fra amygdalas aggressions- og frygtcenter i hjernen. Man spørger derfor sig selv: Har den menneskelige hjerne stadig så primitive og udviklingsmæssigt tilbagestående reflekser, at vi kan ende med kollektivt at udslette os selv?

Er det derfor, vi aldrig lærer af historien? Og at krig historisk set er den dynamik og de begivenheder, der oftest stadig definerer vilkårene for den menneskelige eksistens på denne planet?

Apropos, til alle, der kan lide eller ikke kan lide Trump: Han var den første amerikanske præsident i 70 år, som ikke startede en krig. Tænk lige over det! Det er nok ikke tilfældigt, men det er en historie i sig selv. Nu vil de have ham bag tremmer. Sikke et paradoks! Men krigspartiet, Uni-partiet, ønsker det sådan, så krigen kan fortsætte – og fordi han er en fare for demokratiet!

Der er i øjeblikket ingen åbne – eller så vidt jeg ved skjulte – diplomatiske eller udenrigspolitiske kanaler på noget niveau mellem USA og Rusland. Det var aldrig sket, før Biden trådte ind i Det Hvide Hus. USA er nu for første gang erklæret som “fjende” af Rusland.

Når advarselsstationer bliver bombet, som det for nylig skete i Rusland, efterlader svækkede og upræcise efterretninger os endnu mere uforberedte, og vi er nødt til at holde hovedet endnu mere koldt end før for at undgå, at ulykker, panik, pres eller paranoia udløser en katastrofe. Vil et forstyrrende insekt på fri fod eller en væltet kaffekop gøre udslaget?

Hvis vi, Gud forbyde det, får en direkte konfrontation mellem NATO og Rusland, vil det være som at sige “Game on!” til en magtfuld nation, som er, om ikke overlegen, så i hvert fald en farlig og ligeværdig modstander. Sandsynligvis klart overlegen, siger de. Selv om præcise og sande oplysninger nok er det første, der forsvinder på en krigsskueplads. Hvem der er stærkest, hvem der har den største hær, er dybest set irrelevant, når man ved, at Rusland har 8.000 atomsprænghoveder, USA lidt færre. Men Rusland har oprustet i årtier. De vil være i stand til at mobilisere en hær på to millioner, hvis det bliver nødvendigt. Mange atommissiler i øst, inklusive Hviderusland, er allerede klar til at blive affyret med kort varsel. Det, der er oplagret i en enkelt ubåd, er nok til at udslette verden! Supersoniske missiler er, som navnet antyder, hurtigere end lydens hastighed, og missilskjoldene fungerer dårligt. Før vi ved af det, kan det være “Game Over!”.

NATO-medlemmet Polen kan som land og civilisation blive udslettet på 15 minutter af Iskander-missiler. I så fald vil helvede bryde løs i en grænseløs, bundløs afgrundsverden, hvor alle livsbetingelser pludselig vil blive revet væk!

Undtagen selvfølgelig for eliten, som går ind i deres bunkere. For os dødelige bliver det derimod en “raw deal”.

USA har ikke haft fremmede styrker på sit territorium siden 1815 og har altid følt sig beskyttet af verdenshavene. Sådan er det ikke i dag. Nu kan hele kontinentet nås med langdistancemissiler fra hvor som helst. Kystlinjer kan blive fuldstændig oversvømmet og ødelagt af enorme, radioaktive tsunamier forårsaget af undersøiske atombomber. En velrettet bombe i Lake Michigan vil have samme effekt. Chicago vil blive jævnet med jorden på et øjeblik.

Satellitter kan blive slået ud og lamme hele kontinentet i lang tid. Sult, panik og totalt anarki vil følge. Der reklameres konstant for videoer om overlevelsesstrategier og nødgeneratorer til den almindelige familie, og det er helt sikkert en god forretning.

Rusland har været tilbage på Cuba på flådebesøg. Kina har en stærk tilstedeværelse i Mexico. Den næststørste befolkningsgruppe er kinesere! Rusland kan få et tredjeland som Venzuela til at affyre missiler mod USA, nu hvor USA har tænkt sig at gøre det samme mod Rusland. Quid pro quo. I forvejen har det mislykkede land Venezuela sendt alle sine værste individer – mange af dem fanger – over grænsen, så de er her allerede!

USA er stadig teknologisk meget avanceret og har våben, der er så avancerede, at de overgår vores fatteevne med hensyn til sofistikerethed, med AI involveret. Men nationen har også en svagere hær end nogensinde. Kun 25 procent af de amerikanske rekrutter kommer igennem nåleøjet for at blive optaget. Det skyldes i høj grad en wokekultur, kønsidentitetspolitik, vaccineproblemer og et generelt dårligt helbred, dvs. primært fedme. Det europæiske forsvarsberedskab, bortset fra Finland, er tilsyneladende et trist kapitel.

Midt i alt dette undrer man sig: Hvor er den realpolitiske tænkning blevet af, eller er den gået tilbage? Hvilken rystende mangel på intellektuelt niveau, visdom, ærlighed, selvindsigt, integritet og ikke mindst fremsynethed! Hvor er den holistiske tænkning, konsekvensanalyserne? Eller evnen til at leve sig ind i fjendens folk og i os dødelige på denne side, som i en – under mere normale forhold – åben og langt mere inkluderende verden mindst af alt ønsker at hade de andre?

Den litauiske filosof Emmanuel Levinas brugte hele sit liv på at overveje og formulere tesen om “at se den anden i sig selv eller at se sig selv i den anden”. Sikke en smuk tese! Men ak, et budskab, der er så svært at leve efter! Nu bliver vi kun indoktrineret til at dæmonisere den anden! På en orwellsk måde er det at elske blevet til at hade.

Hvor dumme og middelmådige er de ikke alle sammen, fra Frederiksen, Støre og Stoltenberg til Nuland, Macron, Boris Johnson et al? Er deres hjerner og tænkeevner blevet påvirket af en “alien-virus”? Man spørger sig selv. Og ja, selvfølgelig Biden, som ikke længere ved, hvor han er, hverken mentalt eller fysisk, undtagen når han bliver revitaliseret med kokain eller andre stimulanser.

Det er længe siden, vi har set et så skrøbeligt, svagt og korrupt lederskab.

Jeg roser selvfølgelig ikke Putin for det, han har gjort – han er en kynisk magtpolitiker – men jeg tror på ham, når han bliver ved med at nævne de røde linjer, som er blevet overskredet gang på gang! Den sidste er Ukraines medlemskab af NATO!

Vesten bærer en stor del af skylden for geopolitisk “mobning” over for Rusland gennem mange år. Man kan nemt tjekke bevægelserne tilbage i dette berygtede og skæbnesvangre spil, helt tilbage til 1991, da Sovjetunionen under Gorbatjov blev opløst – og med den Warszawapagten. De forventede et svar baseret på tillid. Det kom aldrig! Tværtimod fik vi en faseopdelt og planlagt offensiv mod øst. Det lærer os en hel del om kausalitet i et komplekst begivenhedsforløb. Måske vil du så ikke være helt så bombastisk, når det gælder om at placere skylden.

Lige så lidt imponerende er Zelenskyj, som tilsyneladende er kokainmisbruger og i lige så høj grad en marionet for de samme mørke kræfter, som nu, tilsyneladende uden særlige skrupler, vil kaste verden i brand!

Han forvalter despotisk resterne af et samfund i fuldstændig opløsning, hvor spytslikkerne omkring ham skovler, hvad de kan, ind af de pengestrømme, der bliver ved med at komme – i håb om et nyt liv i eksil og fordrivelse, et solrigt og varmt sted, med alkohol, stoffer, smarte biler, skjulte konti og masser af kontanter.

I mellemtiden bliver en nation ofret og ødelagt i en krig, som slet ikke var nødvendig! Og som hurtigt blev til en stedfortræderkrig, hvor udenlandske finanskoncerner som BlackRock har opkøbt store landområder. Det i sig selv er stadig svært at kapere! Også for mange ukrainere, tror jeg.

Har nutidens ledere ikke en smule samvittighed, fantasi og forestillingsevne tilbage? Har de ikke børn og børnebørn? Kun skyklapper, formodentlig, hvor hævn, straf, tit for tat, fremkaldelse af fjendebilleder, ødelæggelse og erobring er de eneste legitime midler og mål? Plus glæden ved at afprøve nye, sofistikerede og vanvittigt destruktive våbensystemer!

Så her er nogle østlige provinser i Ukraine, hvor folk er russisktalende, samt en halvø på den ene skala, mod måske hele den nordlige halvkugle på den anden. Hvem kan med hånden på hjertet sige, at det kan forsvares?

Er de så totalt købt og betalt af det amerikanske militærindustrielle kompleks, at ingen, bortset fra Italien og Ungarn, har rygrad til at gøre forsigtig modstand?

Fredens økonomi er blevet erstattet af krigens økonomi, på begge sider. Og sådan vil det blive ved med at være – hvis vi overlever!

Ukraine har for længst tabt stedfortræderkrigen med enorme materielle og menneskelige tab: en halv million dræbte soldater og over en million sårede og lemlæstede. Hundredtusinder på den anden side også. Det rapporteres, at 50.000 stadig dør hver måned! En død russer for hver otte ukrainere, siger de autoritativt. Millioner i eksil. Landets befolkning er blevet drastisk reduceret. Hvem har et troværdigt og præcist overblik? Hvem er i stand til at tælle lig, når de bliver ødelagt i deres skyttegrave og kampvogne? Der er mange ukendte soldatergrave i moderne krigsførelse.

En nation ligger delvist i ruiner, med mænd på krykker og proteser, med livslange, dybe traumer. Hvor unge, stadig arbejdsduelige og ikke så arbejdsduelige mænd er blevet en så skrigende mangelvare, at de, hvor de findes, modvilligt bliver samlet sammen og tvunget til fronten og den russiske kødhakker.

I et historisk perspektiv vil en tabende part i en krig normalt på et givet tidspunkt, i et øjeblik af sandhed og erkendelse, kapitulere og bede om fred gennem samtaler og forhandlinger. Dette er baseret på “facts on the ground”, dvs. at de samlede tab er så store og befolkningerne så sørgende, traumatiserede og nervepirrende, at det ikke giver megen mening at fortsætte.

Erfarne, pensionerede generaler, som har levet med krig i en menneskealder, opfordrer til fredsforhandlinger nu, før det er for sent! Og før Ukraine ophører med at eksistere som nation!

Sådan er det ikke her! Her vil stedfortræderkrigen nu blive optrappet til fase 2 og fase 3, hvis der er nogen, fordi de med skyklapper på og enorme økonomiske kræfter bag sig har besluttet at bryde Rusland op som nation. Som jeg ser det, er det en vanvittig, dødbringende og svimlende naiv mulighed og vision at give sig hen til. En hybris uden historisk sidestykke!

Hvis det hypotetisk set skulle lykkes Vesten at besejre Rusland i sidste ende og fjerne Putin, hvad står vi så over for? Vil vi få et Libyen i stor skala, hvor stridende klanhøvdinge eller regionale krigsherrer med atomvåben vender sig mod hinanden og os? Eller en russisk version af Zelenskyj? Er det at foretrække? Er formålet med at spille så højt at få adgang til Ruslands enorme ressourcer? Vil det overhovedet være muligt? Hvad vil Iran gøre? Vil Kina acceptere dette? Sandsynligvis ikke. “Hensynsløs” er bare det første ord.

Man bør stille sig selv sådanne spørgsmål, for det ser ikke ud til, at vores ledere gør det. Hvis de gør, er de ikke åbne om det, eller også har de ikke svar, de kan tro på!

For mig at se har Stoltenberg nu indgået en djævlehandel på vegne af den dybe stat, som omfatter os alle, men hvor ingen er blevet spurgt. Jeg kan ikke tro, at han kan sove om natten, når han om dagen skal stå i spidsen for en så vanvittig strategi, som han inderst inde må vide, at vi alle vil tabe på!

“Hell-bent” er et passende adjektiv. Så skal man have skyklapper på!

Det hævdes nu, at både Biden og Stoltenberg (Putins påstand) lider af lang- og korttidsdemens. I Bidens tilfælde er det en ubestridelig kendsgerning. Det siges, at han får det værre dag for dag og ligner mere og mere en geriatrisk patient iført ble, skjorte, slips og mørkt jakkesæt. “Et tomt gammelt jakkesæt”.

Når det gælder Stoltenberg, er tilstanden måske ikke umiddelbart diagnosticerbar, men den er et tegn på en mand, som har indgået en aftale med Faust, og som er tragisk ryggesløs (som vi alle ved, var han modstander af NATO, da han var ung, og i dag har han stadig ingen professionel militær baggrund).

Det er let at blive et redskab for højere og mørkere kræfter.

Alt, hvad der kommer ud af hans mund, virker uægte, reciteret, kedeligt, forudsigeligt, insisterende, konfronterende og ikke mindst visionsløst – bortset fra “der er brug for flere våben for at skabe fred!”. “Ukraine kan kun forhandle ud fra en styrkeposition!” Det er et argument med en svimlende faldhøjde. Det modsatte vil sandsynligvis ske, da denne position nu svækkes fra uge til uge.

Hvor er de store antikrigsbevægelser, bortset fra den i Budapest? Hvad skal der nu til for at bryde dette dødvande? Er det for sent, ruller det uundgåeligt ud over klippen, eller kan vi regne med og håbe på, at nogen kommer til fornuft, vågner op fra dette mareridt og siger et rungende NEJ?

For mit vedkommende kan jeg ikke holde tingene hemmelige længere, endsige sige noget i en tid, hvor pladsen til at udtrykke sig bliver stadig snævrere, hvor folk er blevet langt mere hårfine, hvor venskaber hele tiden opløses, hvor censuren kryber tættere på med sit langsomme kvælertag fra måned til måned og får de fleste mennesker til at blive mere indadvendte, resignerede, tavse, bange og triste!

Eller for at sige det på en anden måde: Det er sådan, de nye eliter og magthaverne ønsker, at vi skal være! De gør grin med vores beskedne, men legitime ønske om og behov for at pleje vores mentale og fysiske velbefindende i en i forvejen krævende tid, hvor kriserne og udfordringerne breder sig og vokser som metastaser.

Som kunstner har jeg været vant til at nyde godt af ytringsfriheden og har næsten taget den for givet. Men det er også en gave og et ansvar. Noget, man er forpligtet til at forvalte, nære og værne om. I dagens verden er man nødt til at tænke sig godt om, veje sine ord og passe godt på sit sprog. Vil ordene, sætningerne komme igennem uden at blive stemplet som misinformation? Hvor længe vil billedkunsten være fri? Hvem ved det? Der var engang, hvor pionerer, der sagde noget vigtigt og ærligt om deres tid, let blev kategoriseret som degenererede af visse kredse. Er det overhovedet muligt for en kunstner at male en Guernica fra vores tid?

Tankefrihed og kreativ, kunstnerisk frihed hører uundgåeligt sammen og er indbyrdes afhængige.

Når det er sagt, vælger jeg personligt at tro på, at vi på en eller anden måde mirakuløst vil komme ud af dette mørke, og at de gode kræfter vil sejre over de onde. For det er, hvad de først og fremmest er – ren ondskab!

Ethvert andet resultat end at vinde freden er simpelthen utænkeligt! Højst sandsynligt arbejder gode, kloge kræfter bag kulisserne for at bremse blodtørsten, krigsliderligheden og censuren.

Men en hel hær af politikere vil en dag skulle stå til regnskab for, hvad de har gjort og gør, og det gælder ikke kun i vores land. Der skal også tages et opgør bag fjendens linjer. Samfundene skal styres nedefra, af folket og nationerne. “Vi, folket”. Det er allerede begyndt at ske!

Intet kan tages for givet, fordi vi synes, vi kender det fra før, og derfor tager det for givet. Men der er ikke meget, der er det samme. Frihed, åbenhed og dermed tankefrihed som forudsætning for vitalitet, viden og kreativitet skal erobres og forsvares igen og igen. Som en livsnerve, der ikke må dø.

Uden den er vi fortabte.

 

 

“Morfar” er et pseudonym for en kendt norsk kunstner.

ANNONSE

Læs også

Læs også