Kommentar

www.asgeraamund.dk

Valgkampen op til det kommende præsidentvalg forløber denne gang meget anderledes, end den plejer. Amerikanerne er vant til, at kandidaterne skændes bravt på tv og fører sig frem i store kampagner i alle USA’s stater. Præsident Biden er imidlertid ikke i stand til at føre traditionel valgkamp. Måned for måned glider han længere og længere ind i demens og kognitivt forfald.  Han kan ikke mere tale frit med andre, men er totalt afhængig af en teleprompter eller talekort, hvor spørgsmål, svar og kommentarer står trykt og klar til at blive læst op. Hans præsidentperiode har været en ubrudt række af katastrofer og fejlbeslutninger, der har resulteret i en forrygende inflation, en forarmelse af lønmodtagernes økonomi, 10 millioner ulovlige migranter og uhæmmet kriminalitet i Demokratisk ledede storbyer som Chicago, Los Angeles og San Francisco, hvor mexicanske narkokarteller har overtaget styringen.

Staben i det Hvide Hus har sammen med justitsministeriet og efterretningstjenesterne lagt en plan, der skal sikre præsidentposten for Joe Biden i fire år mere, ikke ved at besejre Trump i åben valgkamp, men ved at sabotere hans muligheder for at genvinde præsidentembedet. Denne plan har et mediespor og et juridisk spor. De amerikanske aviser og tv-stationer, der næsten alle er loyale væbnere for Demokraterne, vil efter planen fortsætte deres anti-Trump kampagne, der siden 2016 har været oppe i det røde felt. Trump er blevet beskyldt og anklaget for landsforræderi, afpresning, bestikkelse og konspiration mod Forfatningen. Det viste sig, at alle disse anklager var grundløse og uden hold i virkeligheden. Kampagnen endte alligevel med en rigsretssag, der dog forliste i Senatet. Fire års mediebåret had og bagvaskelse gav imidletid det ønskede resultat ved præsidentvalget i 2020, hvor et flertal af vælgerne ikke turde andet end at stemme på Joe Biden, hvad de senere bittert har fortrudt.

Det juridiske spor består i en række kriminelle tiltaler mod Donald Trump med det formål at holde ham bundet i retslokaler i stedet for på valgkampagne rundt om i landet. Justitsministeriet og staben i det Hvide Hus ved godt, at der ikke er meget kød på disse sager, men med en loyal dommer og medgørlige  nævninge går det nok alligevel, som vi så i sidste uge, hvor Trump ved retten i New York blev dømt for en ikke-eksisterende forbrydelse, som den anerkendte juraprofessor Alan Dershowitz beskrev som ”opfundet til lejligheden. Der var ingen sag”. Nu venter de næste sigtelser på Trump. Der er en tiltale for at have opfordret til valgsvindel i Georgia, en tiltale for ulovlig omgang med hemmeligstemplede dokumenter og endelig en tiltale for forsøg på statskup.

ANNONSE

Trump og Republikanerne ligger dog ikke på den lade side. James Comer, der er formand for komiteen for tilsyn og ansvarlighed i Repræsentanternes Hus har længe haft en efterforskning i gang mod Joe Bidens søn Hunter og hele Biden-klanen, der mistænkes for korruption og bestikkelse. Comer mener, at han er tæt på at have beviser for, at Hunter Biden, mens hans far var Vicepræsident, modtog mange millioner USD i bestikkelse fra virksomheder og myndigheder i Kina, Ukraine og Rusland. Betalinger, der købte adgang til Joe Biden, der ifølge de foreløbige undersøgelser modtog 10 procent af pengene, der blev sendt gennem mere end 20 skuffeselskaber oprettet til lejligheden.  Det har imidlertid været forbundet med enorme vanskeligheder at samle bevismaterialet sammen, da justitsministeriet og efterretningstjenesterne effektivt har forhindret og forsinket processen. James Comer fik først medvind i arbejdet med at klarlægge Biden-klanens ulovlige finanscirkus, da to såkaldte whistleblowers, Gary Shapely og Joe Ziegler stod frem og bevidnede myndighedernes sabotage af undersøgelserne mod Hunter Biden og hans familie.

Som afledningsmanøvre har justitsminister Merrick Garland faciliteret en tiltale mod Hunter Biden for ulovlig våbenbesiddelse, idet Hunter købte en pistol uden at oplyse, at han var narkoman, hvad han var på det tidspunkt. Hunter Biden er nu blevet dømt i sagen ved retten i Wilmington og får sin straf udmålt den 7. juli. ”Man bliver normalt ikke straffet for at give falske oplysninger på en ansøgning om våbentilladelse”, siger professor Dershowitz, ” så Hunter Biden kan forvente en mild behandling”. Dershowitz ser imidlertid sagen som en afledning fra flere alvorligere tiltaler, der venter Hunter forude. Det er en anklage om skattesnyd og den store sag om bestikkelse og korruption, der er under forberedelse.

Præsidentvalget nærmer sig, og Republikanerne maser på for at sige tak for sidst efter, at Donald Trump af medier og myndigheder i otte år er blevet slæbt gennem rendestenen i et aldrig ophørende  karakterattentat. Trumpkampagnens pressesekretær Karoline Leavitt udtaler til tv-stationen Newsmax: ” Vi har en præsident i Det Hvide Hus, som er involveret i international bestikkelse og som er blevet mangemillionær på at sælge sin indflydelse, mens han var senator og USA’s vicepræsident. Det skal han drages til ansvar for”.

Der er ingen tvivl om, at både Biden-holdet og Trump-kampagnen har gemt den mest skadelige dynamit til sent i valgkampen, hvor skadevirkningen på modstanderen er størst. Vi kan derfor forvente, at de to parter vil forsøge at indgå en lokumsaftale, der sikrer både Trump og Hunter Biden tiltalefrafald eller i hvert fald udsættelse af alle retshandlinger til efter præsidentvalget i november. USA’s tidligere justitsminister Bill Barr, der bestemt ikke er nogen fan af Donald Trump, udtalte tidligere i år, at retstilstanden i USA er ved at være som i en bananrepublik. Det ser ud til, at han får ret.

 

ANNONSE