Tavle

Nu hvor Sverige er blevet medlem af NATO, skal svenskerne bidrage med et “ligestillingsperspektiv” til organisationen. Det oplyser Samnytt.

Den svenske stat reflekterer over, hvad den kan bidrage med til den militære alliance. Ved siden af ​​våben og soldater skal Sverige også komme med et “ligestillingsperspektiv” og “ligestillingsintegration”.

Det er Ligestillingsstyrelsen (Jämställdhetsmyndigheten), der har forberedt sig på NATO-optagelse ved at studere en rapport fra Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Der hævdes det, at NATO har flere “svagheder” i arbejdet med kvinder, fred og sikkerhed.

Annika Karlsson er enhedschef i Ligestillingsstyrelsen. Hun peger på, at NATO har meget at forbedre, fordi der er markant færre kvinder end mænd på den militære og civile side af den militære alliance.

Ifølge Karlsson er kønsfordelingen i NATO et problem, der er baseret på, hvordan det ser ud hjemme i medlemslandene. Sverige har også et arbejde at gøre for at opnå fuld lighed i Forsvaret.

ANNONSE

”En netop offentliggjort afhandling viser, at fremskridtene mod ligestilling går langsomt i Forsvaret og peger på forskellige mulige årsager hertil. På trods af, at der har været arbejdet i flere årtier, udgør andelen af ​​kvinder i Forsvarets militære personel knap tolv procent«.

Den svenske Ligestillingsstyrelsen slår i sin pressemeddelelse fast, at det bliver en sag for Sverige at presse på for ændringer og vise vejen, når det gælder ligestillingsarbejdet i NATO.

Annika Karlsson peger på, at de svenske myndigheder, der opererer inden for rammerne af totalforsvaret, allerede nu skal integrere et såkaldt ligestillingsperspektiv, og at dette skal bringes til NATO.

Desuden minder Karlsson om, at Sverige har stor erfaring og ekspertise på området. Dette omfatter “videncentre” og “ligestillingsrådgivere”.

Seksuel mangfoldighed er en vigtig værdi for NATO. Den 17. maj, den internationale dag mod homofobi, bifobi og transfobi, understregede generalsekretær Jens Stoltenberg i 2023, at “NATOs styrke er vores mangfoldighed”. Generalsekretæren sagde, at han værdsætter ethvert medlem af LGBTQ+-samfundet, der tjener i NATO-hovedkvarteret og rundt om i verden.

ANNONSE