Tavle

Soldater fra forskellige NATO-lande under en tidligere øvelse i Norge. Foto: Geir Olsen / NTB

Den planlagte Nato-øvelse Steadfast Defender står til at blive den største i lang tid, hele 90.000 soldater vil deltage. Scenariet for øvelsen vil være et russisk angreb.

Ruslands brutale invasion af Ukraine har vækket en række vestlige politikere fra deres Tornerose-søvn. Endnu en gang er Europa blevet mindet om, hvad det vil sige at være nabo med Rusland.

I de sidste par år har NATO-landene konsekvent været optaget af at styrke deres forsvar, nogle i højere grad end andre. Mange mener, at Norge har været en bremse i denne henseende.

Samarbejdet i selve alliancen er også blevet mere aktuelt. NATO styrkes markant ved at få Finland som nyt medlem, og Sverige er på vej ind.

Samtidig har det været et wake-up call, at lande som Ungarn og Tyrkiet har fremstået som alliancepartnere med tvivlsom loyalitet.

Nu vil Nato alligevel samle kræfter, i form af den største fællesøvelse siden Den Kolde Krig, hvor faren også truede fra øst. Mere end 90.000 soldater vil deltage.

Formålet med øvelsen, der vil vare flere måneder, er at afskrække især Rusland.

NTB-DPA beretter om sagen.

Øvelsen begynder allerede i næste uge og varer til slutningen af ​​maj, fortrinsvis i Tyskland, Polen og de baltiske lande.

Især Polen og de baltiske lande føler sig geografisk ganske udsat for Rusland.

Svenske styrker vil også deltage i øvelsen, hvilket bekræfter, at Sverige i realiteten er godt integreret i alliancen, selvom den formelle godkendelse indtil videre er træneret af Ungarn og Tyrkiet.

ANNONSE

Scenariet for Steadfast Defender er, at Rusland udfører et angreb mod et NATO-land og udløser artikel 5 i NATO-traktaten, ifølge DPA.

Retorikken fra de russiske myndigheder og i russiske statskanaler bekræfter, at et sådant scenarie desværre ikke fremstår så usandsynligt, som det gjorde for kun få år siden.

Artikel 5 fastslår, at et angreb på et af medlemslandene skal betragtes som et angreb på alle.

Men det praktiseres på flere fronter, hvor Norge er særligt involveret.

Øvelsen Nordic Response, som gennemføres hvert år i Nordnorge, begynder også i marts. I år deltager 20.000 soldater, og Forsvaret omtaler det som en naturlig fortsættelse af Steadfast Defender.

Supportdokument:

Gode ​​bøger fra Document! Bestil i dag:

Køb “Europas mærkelige død” her.

ANNONSE

Mest læst