Nyt

Italiens tidligere premierminister, Giuliano Amato, hævdede i et interview med La Repubblica lørdag, at en fransk missil var årsagen til, at Itavia Airlines Flight 870 styrtede den 27. juni 1980. Formålet var at myrde Libyens tidligere diktator, Muammar Gaddafi.

81 mennesker mistede livet, og årsagen til ulykken har siden været et af Italiens mest tragiske mysterier.

  • Stop med at skjule sandheden!

Amato opfordrede Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til at stoppe med at “skjule sandheden”:

  • Der var lagt en plan for at ramme flyet, som Gaddafi fløj med. Men den libyske leder undslap fælden, fordi han blev advaret af den tidligere italienske premierminister, Bettino Craxi. Nu kan Élysée rense den skam, der tynger Paris.
  • Efter 40 år har de uskyldige ofre for Ustica ikke fået retfærdighed. Hvorfor fortsætte med at skjule sandheden? Tiden er inde til at kaste lys over en forfærdelig stats hemmelighed. Macron kan gøre det. Og NATO kan gøre det.
  • Det ville have stor værdi for ofrenes familier og for historien. Den mest troværdige version er, at det franske luftvåben er ansvarligt med medvirken af amerikanerne.
  • Affyret af fransk jagerfly
  • Planen gik ud på at simulere en NATO-øvelse, en iscenesættelse, der ville have gjort det muligt at fremstille angrebet som en ulykke.
  • Missilet, der blev affyret mod Mig-flyet, endte med at ramme DC9-flyet. Den mest troværdige hypotese er, at missilet blev affyret af et fransk jagerfly.
  • Jeg fik senere at vide uden beviser, at det var Craxi, der advarede Gaddafi. Han havde ingen interesse i, at det kom ud: Han ville være blevet beskyldt for utroskab mod NATO og spionage. 81 mennesker forsvandt fra radarskærmene

Flyvning 870 lettede fra Bologna til Palermo i 1980, men flyet med 81 personer ombord nåede aldrig frem.

Efter en time af den planlagte flyvning forsvandt flyet fra radarskærmene. Nogle timer senere blev flyvraget fundet i havet ud for øen Ustica på Sicilien. Italienske efterforskere har i årevis forsøgt at forstå, hvad der førte til styrtet, og resterne af DC-9-flyet er blevet sat sammen og inspiceret i Rom. Teorier om, hvad der forårsagede flyulykken, har spredt sig i Italien og blandt ofrenes familier. Mange mener, at ulykken skyldtes en terrorhandling, mens andre mener, at den skyldtes en mekanisk eller strukturel fejl.

Betydelig militær aktivitet

Natten ulykken skete, var der betydelig militær aktivitet fra franske, britiske, amerikanske og libyske militærfly. Den daværende efterforskningsdommer antydede, at flyet måske var kommet ind i et militært trådkors.

Dommer Rosario Priore hævdede, at sandheden om flystyrtet blev skjult af italienske myndigheder og efterretningstjenesten. Fire generaler fra det italienske luftvåben og fem andre blev tiltalt for højforræderi og mened.

ANNONSE

Natten ulykken skjedde var det betydelig militær aktivitet fra franske, britiske, amerikanske og libyske militærfly. Den daværende efterforskningsdommeren ga uttrykk for at flyet kunne ha havnet i et militært trådkors.

Dommer Rosario Priore hevdet at sannheten om flystyrten ble skjult av italienske myndigheter og Secret Service. Fire generaler fra det italienske flyvåpen og fem andre ble tiltalt for høyforræderi og mened.

 

ANNONSE