Kommentar

Netop som man troede, at pride-folkene, abort-entusiasterne og kønskonstruktivisterne var løbet med hele butikken, viser en gallupmåling fra USA, at det går den anden vej. I undersøgelsen, der er foretaget i tidsrummet 1.-28. maj 2023, bliver der spurgt, om amerikanerne betragter sig som konservative eller liberale, når det gælder ”sociale” spørgsmål.

Begreberne kan virke forvirrende for danske læsere.

Det, man i USA forstår ved ”sociale” spørgsmål, handler bl.a. om holdningen til, hvad børn lærer i skolen, abort, kriminalitet, brug af stoffer, retten til at besidde skydevåben, kønsidentitet, seksuelle præferencer og woke-ideologi . Når amerikanerne taler om ”liberale”, mener de heller ikke det samme som i Europa. At være liberal i USA, er nærmest det samme som at være venstreorienteret i Danmark.

Gallupmålingen viser, at 38 pct. i dag betragter sig som konservative i sociale spørgsmål – en stigning fra 33 pct. i 2022 og 30 pct. i 2021. Andelen af konservative er den største siden 2012. Samtidig er andelen af ”meget liberale” eller blot ”liberale” skrumpet til 29 pct. mod 34 pct. i både 2022 og 2021.

ANNONSE

Gruppen af ”moderate” har holdt sig uforandret på 31 pct.

Mest bemærkelsesværdig er væksten i andelen af socialt konservative blandt de 18-29-årige. Den er nærmest vokset eksplosivt fra 24 pct. i 2021, til 26 pct. i 2022 og til nu 30 pct.

Med andre ord har woke-ideologerne – trods de seneste års ihærdige bestræbelser – ikke haft rigtigt held med at underminere USA’s traditionelle værdier i den hensigt at gøre amerikanerne modne til den samfundsomvæltning, som den herskende klasse drømmer om.

Det har forvirret billedet, at woke-tilhængerne har været de mest højtråbende, samtidig med, at de har nydt opbakning fra det meste af pressen, Wall Street, Big Tech, Biden-administrationen og det demokratiske parti. Men trods venstrefløjens propaganda betegner 69 pct. af amerikanerne sig altså enten som konservative eller moderate i sociale spørgsmål.

Det ville være gavnligt for forståelsen, hvis de danske medier rapporterede om det i stedet for at skælde ud på Donald Trump.

https://news.gallup.com/poll/506765/social-conservatism-highest-decade.aspx

ANNONSE