Kommentar

Det står elendigt til i USA. I skolerne proppes børnene med ”kritisk raceteori”, reklame for kønsskifte og advarsler mod ”mikroaggression” i stedet for at lære noget nyttigt så som at læse og regne. Elevernes færdigheder i disse discipliner falder som en sten i stille vand, mens lærernes fagforeninger insisterer på, at deres hovedopgave er at banke woke-kultur og Biden-politik ind i de små. Og når forældre står op på møder med skolelederne og forlanger ændringer, pudser Justitsministeriet FBI på dem med henvisning til, at de er ”terrorister”. Samtidig sidder syv millioner arbejdsføre amerikanere uvirksomme hen og har åbenbart ikke lyst til overhovedet at lede efter et job.

Men nu foreslår Arthur Herman, der er senior fellow ved Hudson Institute, en kur: Amerikanerne skal begynde at efterligne vikingerne, som han har skrevet om i sin nys udkomne bog, “The Viking Heart: How Scandinavians Conquered the World” (Vikinge-hjertet: Hvordan skandinavere erobrede verden).

Hvis amerikanerne skal genvinde fordums styrke og energi, skriver han på Fox News, skal de annamme de vikingedyder, der for tusind år siden bragte de første europæere til Nordamerikas kyster trods alle risici og vanskeligheder.

ANNONSE

De barske forhold i vikingernes hjemlande gjorde dem til foretagsomme pionerer – først som krigere, senere som handelsmænd og nybyggere, der skabte et liv for sig selv og deres familier midt i sumpe, is og skove. Det var også disse pioneregenskaber, der udmærkede vikingernes danske, svenske, norske og finske efterkommere, som bosatte sig i Amerika.

Vikingernes svar på fare var ikke at løbe deres vej, men at møde den lige på. De gik ikke ind for at fremstille sig som ofre, klynke eller jamre, reaktioner som Herman åbenbart mener karakteriserer mange amerikanere i disse woke-tider.

Hvad angår de barske vilkår, som vikingerne måtte trodse, tænker han vist mest på de norske, der koloniserede de nordatlantiske øer og Grønland, og som også forsøgte at sætte sig fast på det amerikanske kontinent.

De danske vikinger valgte fornuftigvis at udvandre til mindre udfordrende egne så som England og Normandiet. Det skal dog ikke forhindre en dansker i at føle en vis stolthed over vore entreprenante forfædre.

Desværre er de vikinge-egenskaber, som Arthur Herman efterlyser i USA, for længst gået tabt i Danmark, der nu anføres af slapsvanse og grædekoner af begge køn.

ANNONSE