Kommentar

De fleste vestlige ledere, bl.a. i EU, synes overbeviste om, at Rusland stod bag de undersøiske eksplosioner, der ødelagde rørledningerne Nord Stream 1 og 2. Andre sår tvivl om denne forklaring og spørger, hvilken interesse Rusland skulle have i en sådan sabotage. Hvis Putins formål var at lukke for gassen til Europa, kunne han jo gøre det uden at gribe til krigshandlinger. Og hvis hans mål var at fryse Tyskland og EU til at opgive sanktionerne mod Rusland, ville det have været mere nærliggende at sabotere den nye baltiske rørledning fra Norge til Polen, der også passerer tæt på Bornholm.

En mulighed ville være, at Putin én gang for alle ville demonstrere, at Rusland ønsker at kappe alle forbindelser til den vestlige verden, men hvilken interesse skulle han have i det?

Realistisk set er der kun to magter, som teoretisk set kunne have både interesse i at sabotere Nord Stream og samtidig have midlerne, nemlig Rusland og USA. Hvad kunne USA’s interesse være?

ANNONSE

Som det amerikanske online-medie Gateway Pundit påpeger, medfører ødelæggelsen af Nord Stream, at Tyskland og EU kan skyde en hvid pind efter at modtage russisk gas i længere tid. De vil derfor ikke have nogen tilskyndelse til at slække på de antirussiske sanktioner i håbet om, at Putin vil forbarme sig over dem.

Det ville entydigt være i Biden-administrationens interesse at forpurre en forståelse mellem Tyskland, EU og Rusland.

Gateway Pundit refererer i den forbindelse magasinet Seapower, som beretter, at USA den 22. juni 2022 deltog i en flådeøvelse kaldet BALTOPS, der medførte, at amerikanske krigsskibe opererede direkte over det område, hvor eksplosionerne fandt sted. I den forbindelse har amerikanerne haft mulighed for at plante eksplosiver, der senere kunne detoneres gennem fjernbetjening.

Det beviser ikke, at USA stod bag ødelæggelsen af Nord Stream 1 og 2, men er værd at tænke over, inden man refleksmæssigt lægger skylden på Rusland.

ANNONSE