Kommentar

Maximilien Robespierres fald begyndte med fnis. Normalt ville folket have fejret pinse 8. juni 1794, men i stedet havde Robespierre kaldt til Champ de Mars i Tuilerierne for at fejre den første store fest til ære for l’Être Suprême, det Højeste Væsen, som skulle erstatte den kristne gud.

Men det gik ikke, som arrangørerne havde tænkt sig – folket købte ikke konceptet. Det store bjerg af papmaché, deltagernes sjove kostumer og det overdådige optog var simpelthen for absurd, for storslået, for meget, og et sted blandt de mange tusinde besøgende begyndte nogen pludselig at fnise. Latteren bredte sig, og snart stod det klart for enhver, at folket grinede ad magten. Ja, værre end det: Folket lo endda af Robespierre selv, som personificerede Terroren under den Franske Revolution.

Folk fnisede. Så gik det, som det gik.

Seks uger senere steg Robespierre og 21 af hans tilhængere op på guillotinen for at møde “den republikanske barberhøvl ”.

Fnis er det våben, der kan knuse selv tyranner, og det ved alle magthavere, der har læst deres Machiavelli. Tilsyneladende har den svenske regering også indset den undergravende kraft i at fnise, for da Sveriges ækvivalent til Orwells sandhedsministerium Myndigheten för psykologiskt försvar, blev dannet den 1. januar 2022, præsenterede den sin mission som følger:

ANNONSE

“Vores mission omfatter at identificere, analysere og imødegå falsk og vildledende information, som fremmede magter retter mod Sverige eller svenske interesser.”

Så hvad gjorde den nye regering for at modvirke fremmede magter? Tja, de lancerede en stor reklamekampagne, der nu ruller i metroen, ved busstoppesteder og på reklametavler, en kampagne, der advarer mod faren ved humor. Men det var myndighederne ikke tilfredse med. Det lancerede også webstedet bliintelurad.se, (bliv ikke snydt) hvor besøgende bydes velkommen som følger:

«Udenlandske magter kan bruge falske og vildledende oplysninger til at forsøge at forstyrre og kontrollere den offentlige samtale i Sverige. Målet er at påvirke politiske beslutninger, og hvad folk tænker.

Den svenske Myndighed for Psykologisk Forsvar beskytter Sveriges åbne og demokratiske samfund. På denne side har vi samlet tricks til at genkende falsk og vildledende information.”

Under overskrifterne “Latter der kan gøre ondt”, “Lær at genkende fake-news”, “Tjek altid kilden” og “Stærke følelser svækker fornuften” lærer autoriteten svenskerne, hvordan de forventes at tænke, værdsætte og ræsonnere. Vi får også at vide, hvem vi altid kan stole på: Ifølge hjemmesiden er det den hellige værditreenighed Staten, Politikerne og Regeringerne, der er mest pålidelige, og public service er deres profet. Hvad var oddsene lige for det?

Advarer om humor…

Ifølge den svenske Myndighed for Psykologisk Forsvar skal svenskere være forsigtige, når de møder humor, hvilket naturligvis er risikabelt. Såkaldte memer er særligt farlige:

«Humor, parodi og satire er normalt harmløse former for underholdning, der nogle gange kan bruges til at sprede vildledende information og latterliggøre eller kritisere mennesker eller meninger – for eksempel i form af memes.

Memes er billeder, citater og film – ofte med humoristisk indhold – der spredes på nettet, og som genkendes indenfor en bestemt kreds. Memes kan bruges til at flytte fokus fra et bestemt emne, overtage og ændre retningen på en debat eller til at understøtte en skjult dagsorden.”

Det vigtigste budskab er fremhævet og forstærket som sort tekst mod gul baggrund (gul har været brugt som advarselsfarve siden pestens dage, det er ikke engang fake news):

“Tænk dem! Der er nogen, der ønsker at få dig til at tabe fokus eller vildlede dig fra fakta. Nogle gange er let indhold et dække eller et røgslør over et vigtigt emne.”

Eller med andre ord: Lad være med at grine! Hvis det er sjovt, er det sikkert farligt. Eller i det mindste risikabelt. Bedre da at begrænse dig til blot at deltage i den statsgodkendte propaganda – nej undskyld! “Propaganda” må jeg absolut ikke skrive, det kan spille på læserens følelser. Jeg erstatter det ord med “offentlig service.” Betydningen er ganske vist den samme, men forhåbentlig godkender Tilsynets faktatjekkere det sidste ordvalg.

Målet ser ud til at være et fuldstændig humorfrit Sverige, tilpasset fornærmede politikere, der konstant vil være i trygge rum, hvor de kan vise deres inkompetence og manglende virkelighedsopfattelse uden at skulle høre komikernes rå vittigheder eller se sociale medier oversvømmet med ironiske memes.

Faktisk eksisterer et sådant samfund allerede: Nordkorea. Der forbød Kim Jong Un sarkasme allerede i 2016, naturligvis til gavn for folket. Orden skal sejre. Selvfølgelig respekterer loyale borgere deres elskede ledere (hvis de ikke gør det, må de være spioner fra andre magter). Så folket må glæde sig over Staten og politikerne eller i det mindste lære at holde kæft. Hvordan ville det ellers se ud?

… Og konspirationsteorier

Myndigheden tager selvfølgelig også fat på det farligste af alt det farlige for et behageligt, korrekt og værdicertificeret samfund: Konspirationsteoretikerne … Ja, du husker måske dem, der i 2015 advarede om, at IS-terrorister gemte sig i flygtningestrømmene, eller dem, der i 2020 advarede om indførelsen af ​​vaccinepas og vaccinetvang, eller dem, der i 2021 påpegede, at D-vitaminmangel og fedme var risikofaktorer ved covid, eller dem, der nu advarer om WEF, digitale identiteter og introduktionen af den nye verdensorden? Konspirationsteorier, alle sammen. I hvert fald i princippet.

Eller som en af ​​mine bekendte udtrykte det: ”Hvad er forskellen på en konspirationsteori og sandheden? Normalt tre til seks måneder.” I dag kan denne periode være skrumpet, men Tilsynet udtrykker sig gerne utvetydigt:

“Nogle gange kan falsk og vildledende information være så dybt forankret i et individ, at det fører til konspirationsteorier. En konspirationsteori er en forsimplet forklaring på en stor begivenhed baseret på troen på, at visse begivenheder eller omstændigheder er hemmeligt kontrolleret af stærke kræfter med onde hensigter. Konspirationsteorier søger at efterligne videnskabelige ræsonnementer og fastslå, hvad der er sandt og falsk, men den søger også at forklare, hvad der er rigtigt og forkert eller godt og ondt.”

Tilbageslaget

At dømme efter reaktionerne ser det ud til, at det svenske folk har gjort netop det – vi har spurgt os selv, hvilken grund vi har til at tro på det, der bliver leveret på bliintelurad.se, og mange ser ud til at have konkluderet, at hele siden var en stor joke. Men det var det ikke. Regeringen forsøgte virkelig at uddanne os og lære os både hvordan man tænker og hvad man skal grine af.

Sådanne initiativer falder sjældent på plads. De fleste føler instinktivt, at det er klogt at holde sig væk fra dem, der mangler humor, og om muligt endnu længere væk fra dem, der ser humor som en trussel.

Tilbageslaget lod derfor ikke vente på sig. Inden for få timer efter, at siden blev bemærket på de sociale medier, havde en driftig person registreret domænenavnene .com og .nu, for på trods af at myndighedernes muligheder for at spilde skattepenge var uendelige, havde ingen af ​​styrelsens ansatte orienteret sig om at bruge et par hundrede kroner for at sikre domænenavnet.

Så blev siden ”Bliv ikke snydt” bliintelurad.com lanceret. Som afsender var ”Tilsynet for endelig psykologisk Deponering”. På hjemmesiden er der et telefonnummer for kontakt. Den, der ringer, bliver mødt af en hyggelig omstillingsoperatør: “Velkommen til Socialdemokratiets Hus …”, og den fiktive myndighed beskriver sig selv som “vi arbejder for, at folk holder op med at brokke sig over os, når vi styrer landet. Vores logo er to krydsede pegepinde og en skraldespand ».

Det svenske folk mødte advarslerne om humor med humor, suppleret med alternative forklaringer af den originale sides tekster og udsagn. Hvilken af ​​siderne, der formidler information, der er mest nøjagtig, afhænger sandsynligvis af, hvem du spørger. Men tag chancen og gå ind og surf rundt på de to sider, det er interessante tidsdokumenter for dem, der vil forstå situationen i Sverige. Men vær hurtig! Den alternative side anses formentlig for at være en trussel mod den nationale (læs: Socialdemokraternas) sikkerhed og vil blive lukket ned, så snart dobbeltminister Morgan Johansson hører om det og har taget nogle opkald til den relevante netudbyder.

At  bliintelurad.com overhovedet er lanceret viser, at der er lys midt i den loyale, totalitære og østtyskgrå konsensusmentalitet. Det er en ideologisk modstandsbevægelse, der møder ethvert nyt forsøg på at indoktrinere det svenske folk med et våben, der er lige så effektivt mod hykleri, som et panserskud er mod en Volvo 240: humor. Den samme humor, som den svenske stat advarer om – og som Staten advarer mod humor, er et sikkert tegn på, at de har indset, at de burde være bange.

Vores regering ved, at hvis der er én ting, den bør frygte, så er det kraften i et fnis, der breder sig blandt folket og langsomt men sikkert bliver til et hånligt grin. Hvis folk bliver ved med at grine af Morgan Johanssons Napoleon-kompleks, Annika Strandhälls parallelunivers og Annie Lööfs megalomani, kan Andersson-regeringen blive tvunget til at drage nøjagtig samme konklusion som Robespierre: Det kan faktisk gå ad helvede til …

Håbet er som bekendt det sidste, der forlader en. Folk fniser, og til september er der valg.

 

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE