Kommentar

I en video, der cirkulerer på nettet, beskriver EU-præsident Ursula von der Leyen, hvordan vi kan opbygge »samfundsmæssig immunitet« mod desinformation ved at »pre-bunke«, dvs. forhindre desinformation i at få fat i befolkningen, ligesom ved immunisering mod en virus. Det var ikke nok for von der Leyen at immunisere EU-borgernes kroppe, nu skal deres hjerner også i pressen.

ARVE Error: No attachment with that ID

I videoen beskriver EU-præsident Ursula von der Leyen, hvordan »vi« – hvormed hun mener medierne i samarbejde med regeringer og EU, kan vi gætte på – kan forudse falsk og vildledende information, dvs. information, der ikke er godkendt af myndighederne, og dermed gribe ind for at forhindre, at befolkningen optager sådan information. Hun kalder det »pre-bunking«, hvilket er det modsatte af »de-bunking«, som sker, efter at misinformationen er blevet spredt. »Pre-bunking er mere effektivt og virker som en vaccine«, siger von der Leyen.

Det er næsten forbløffende, at von der Leyen bruger ordet vaccine uden at rødme. Den tyske formand for Europa-Kommissionen beskyldes for at have skjult elektroniske beskeder mellem hende selv og Albert Bourla, chefen for Pfizer, om vaccinekontrakter under COVID-19. Anklagerne i sagen har <a href=»https://www.euronews.com/health/2024/05/30/pfizergate-plaintiff-asks-leaders-to-sack-von-der-leyen-and-commission«>bedt EU om at fyre von der Leyen</a>. Von der Leyen forhandlede en aftale, der gav Pfizer så mange ordrer, at alle europæere, inklusive spædbørn, kunne blive vaccineret mange gange.

ANNONSE

Kampen mod såkaldt desinformation er central for von der Leyen. Hun mener, at det er et problem, som udnytter godtroende mennesker, der ikke ved bedre. Derfor er det vigtigt at have certificeret, officiel information, som hun kan sætte sit godkendelsesstempel på. Nogle vil kalde det velmenende, andre kontrollerende og dybt udemokratisk. Når alt kommer til alt, er det jo ikke staten – eller »overstaten« EU i dette tilfælde – der skal bestemme, hvad folk tænker, vel? Overskrider hendes projekt ikke EU’s mandat?

Von der Leyen – konspirationsteoretiker?

Desuden betyder et godkendelsesstempel fra EU ikke, at det, du får at vide, er sandt. Von der Leyen har før talt imod desinformation, og under pandemien var hun bekymret over konspirationsteorier om, at f.eks. vitaminer kunne forhindre COVID-19 i at sprede sig. Hendes egen konspirationsteori, som gik ud på, at mRNA-vaccinerne stoppede smitten, var også en konspiration. Hun har ikke fået så meget som et klap på skulderen for det, selv om retssagen om Pfizer-gate måske giver håb om, at hun i det mindste vil blive offentligt ydmyget.

C-vitamin har sjældent bivirkninger, men det er klart, at Pfizer og Modernas mRNA-vacciner og AztraZeneca-vaccinen havde en lang række potentielle bivirkninger, herunder dødsfald. Sidstnævnte vaccine er nu taget af markedet, mens færre og færre ønsker mRNA-vacciner mod COVID-19, selv om det siges, at de skal tages regelmæssigt for at have nogen effekt. Måske har det noget at gøre med, at antallet af infektioner eksploderede, efter at vaccinationsprogrammet blev lanceret.

Der er noget orwellsk over at tale om at »pre-bunke« misinformation og vaccinere mod forkerte meninger. Men det betyder ikke, at der ikke er behov for sandfærdig information. Dagens medielandskab med sociale medier, hvor videostumper kan gå viralt på ingen tid, uanset om den information, der spredes, er sand eller falsk, er en udfordring. Med kunstig intelligens bliver det endnu sværere at skelne mellem sandhed og løgn. Men det ansvar er en del af en journalists job, og selv om det ikke altid lykkes, er det de uafhængige medier, der skal være vagthunde. Myndighederne, via faktatjek-tjenester som Faktisk.no og BBC Verify, har selvfølgelig deres fordomme. Kan vi forvente, at disse tjenester har tillid til, at de faktatjekker deres overordnede?

Det er et symptom på den formyndermentalitet, der hersker i EU, at borgerne selv har så lidt tillid. De falder for alt og drikker blegemiddel, <a href=»https://www.youtube.com/watch?v=8OmmI_3xWzQ«>selvfølgelig ifølge von der Leyen</a>. Det er godt, at de har omsorgsfulde politikere til at passe på dem.

<b>Vaccine mod »wrongthink«</b>.

I et frit samfund skal der være plads til information, som både er usand og kritisk over for en officiel fortælling. Det sker både af og til og ofte, at myndighederne spreder usandheder, og så er der brug for (uverificeret) journalistik. Det virker banalt at påpege det, men det er nødvendigt at gentage det igen og igen: Ytringsfriheden, den smule vi har tilbage af den, er så dyrebar, at vi må tåle at blive konfronteret med meninger, vi ikke bryder os om, og det gælder også Ursula von der Leyen. Hun ønsker måske en vaccine mod fejltænkning, men i virkeligheden er en stor del af befolkningen vågnet op. De griner af hende og ignorerer, hvad hun siger. Det er ligegyldigt, hvad Klaus Schwab mener – han går snart på pension. Måske er det på tide, at von der Leyen kommer til samme konklusion og går på pension.

ANNONSE