Kopierede/fra hoften

Kvindernes Internationale Kampdag plejer at kaste gode citater fra sig, og i år kunne man blandt andet høre Kvinfo-direktrice Henriette Laursen beklage sig over, at mens ‘kvinder og børn’ flygter i Ukraine, så bliver ‘mænd’ tvunget til at blive tilbage og kæmpe. ‘Det er voldsom stereotypt’, og den slags ‘kønsstereotype opfattelser bliver virkelig sat på spidsen under en krig, og det er noget møg’. Oversat til dansk: Der pissetræls for diskursen, når virkeligheden trænger sig på. Ikke et ord om døde hvide mænds privilegerede skæbne.

Alt er dog ikke skidt. Se blot på nye Netflix-serie Vikings: Valhalla, der er ‘loosely based’ på Vikingetiden. Omtale set hos Decider – Was Jarl Haakon a Real Person? All About ‘Vikings: Valhalla’s Badass Lady Leader.

“Netflix’s new hit series Vikings: Valhalla takes viewers into the world of early 11th century Viking culture. We discover the Vikings are now something of a superpower, sprawled all over the world from the frigid wastes of Greenland to the metropolises of Egypt. Nowhere is the Vikings’ strength seen more than in the great Norwegian city of Kattegat. Introduced in the original Vikings series as the home of Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) and his allies, the harbor town is now ruled over by Jarl Haakon (Caroline Henderson), a formidable Viking warrior woman whose grandmother is from Alexandria, Egypt. …

Jarl Haakon, however, is an amalgam of a few Viking figures. There was a white male Jarl Haakon who ruled during this period, but Vikings: Valhalla wanted to highlight just how diverse Viking culture had gotten by this time in history.

The Jarl Haakon we meet is a woman of color, but one universally accepted as a Viking. In her version of Kattegat, she has established a truce between pagans and Christians. Traders from all over the world hock their wares in her city and her walls are protected by shieldmaidens. She is one of the most exciting characters in Vikings: Valhalla Season 1 and she is loosely based on the historic record.”

ANNONSE

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte