Kopierede/fra hoften

Med udgangspunkt i AFA-sympatiserende Andreas Malms kampskrift for en militant klimabevægelse, havde DR søndag aften et længere indslag om klimaterror. Det var en helt klassisk fortælling om aktivisters (læs: den yderste venstrefløjs) ‘afmagt og frustration’, om hvordan fredelige mennesker radikaliseres, når samfundet (læs: det kapitalistiske samfund) ikke gør nok. Angst, sorg og frustrationer vil aldrig blive koblet på højreorienteret modstand mod masseindvandringen, og indslaget var ‘klimaterror’ set fra venstrefløjen.

Blandt de interviewede var Århus-autonome Ulrik Myrtue, som jeg har blogget om flere gange, eksempelvis da han som Extention Rebellion-aktivist chikanerede Generation Identitær-aktivister i Århus. Fra DR Online – Klimaaktivister er uenige om metoder: Bør bløde bannere erstattes med boltsaks og brag?

“Ulrik Myrtue er en af de danske klimaaktivister, der har mistet troen på symbolske protester og civil ulydighed. Han kæmper mod kapitalismen og hele det politiske system, og han mener, at sabotage er en del af løsningen.

– Vi står i en situation, som er svær at sammenligne med noget tidligere i historien, hvor vi bliver nødt til at gøre noget meget drastisk, siger Ulrik Myrtue. …

– Som klimaaktivist tror jeg, at man bliver nødt til at kigge meget mere på, hvad man kan gøre af konkrete ting, hvor man selv er med til at lave de ændringer, der skal til, og så tage sagen i egen hånd, siger Ulrik Myrtue.

Han deler flere af Andreas Malms pointer… Hvis man saboterer eller begår systematisk hærværk på andres materiel for eksempel for at skræmme dem ud fra en politisk agenda, er der så ikke tale om terror?

Den terror, jeg ser, er, at vores politikere, og de ledere vi har, ikke gør, hvad der skal tilfor at beskytte vores muligheder for en god fremtid, siger Ulrik Myrtue.”

Mere

“Jeg har meget svært ved at forestille mig, at vi i Extinction Rebellion skulle begynde at lave sabotage og sprænge bomber og den slags. Men at der er andre, som vil dukke op på scenen, som vil have andre holdninger end det, det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om. (Kim Hedestrand)’

“Hærværk, hvor man ødelægger fossil infrastruktur, kunne være en mulighed. Jeg tænker bestemt også at vold kan komme på tale, men jeg vil sige at jeg foretrækker ikke-vold, fremfor vold.” (Kim Hedestrand, Deadline, 30. januar 2022)

“Jeg har sådan set længe været enig i mang af de ting, han skriver, også før jeg læste bogen. Jeg vil altid forsvare mg selv, hvis nogen udøver vold på mig. Og når man lever af den natur her, de ressourcer vi får fra naturen, så ser jeg det som meget vigtigt at forsvare, og samtidig ikke gøre nogen skade på andre mennesker.” (Ulrik Myrtue, Deadline, 30. januar 2022)

ANNONSE