Kunstbilde

Arkhip Ivanovitsj Kuindzji (1842–1910)
Olje på papir montert på lerret, 36,6 x 55,4 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva

Russisk titel: Эльбрус. Лунная ночь – Elbrus. Lunnaja notsj.

Siden oldtiden har det vært en betydelig gresk diaspora rundt Svartehavet, og en av deres etterkommerne var Arkhip Kuindzji, fodt i Mariupol i det nåværende Ukraina.

I 1855 begynte den unge Arkhip som lærling hos Ivan Ajvazovskij i Feodosija på Krim. Der var han hovedsakelig sysselsatt med å blande farger, men han fikk noe undervisning av Ajvazovskijs elev Adolf Ivanovitsj Fessler (1826 -1885). Kuindzji kan kanskje ikke kalles Ajvazovskijs elev, men han kan knapt ha unngått mesterens innflytelse.

I 1860-65 var han ansatt som retusjør ved et fotografisk atelier i Taganrog, og forsøkte, uten særlig hell, å starte egen virksomhet. Han reiste til St. Petersburg, og kom inn ved akademiet i 1868. I 1870 ble kan tilknyttet Vandrerne

Man kan trygt kalle Kuindzji en av de mest særpregede kunstnere i Russland i slutten av 1800-tallet.

Slik jeg har forstått det, regnes vannskillet i Kaukasus som grensen mellom Europa og Asia, og på denne bakgrunn blir Elbrus, som ligger på nordsiden, å regne som Europas høyeste fjell, med 5642 meter, godt over Mont Blancs 4808.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også