Kunstbilde

John Bauer (1882-1918)
Alvarellfarger på papir, 25 x 25 cm, Nationalmuseum, Stockholm.

Dette er en av flere illustrasjoner til Helena Nybloms (1843-1926) eventyr om Bortbytingarna, som ble publisert i 1913-utgaven av Bland tomtar och troll. Bildet har undertitelen En kväll vid midsommartid gingo de med Bianca Maria djupt in i skogen.. Wikimedia Commons har blant annet dette å fortelle om eventyret:

Sagan handlar om en trollfar som blev så förtjust i den lilla prinsessan att han stjäl henne ur vaggan och lägger dit sin egen unge istället. Barnen växer upp och ingen av dem tycks passa in hos sina nya familjer. När de blir giftasvuxna flyr båda tillbaka till sina ursprungliga hem.

Forestillingen om at troll og slikt kunne bytte ut menneskebarn med sine egne trollunger er kjent fra hele Europa – og det synes klart at barn med medfødte funksjonshemninger kunne bli betraktet som byttinger – og bli behandlet deretter. Forestillingene var blant annet at om man mishandlet barnet, ville de rette foreldrene ikke orke å høre skrikene, og komme tilbake med barnet de hadde byttet ut.

ANNONSE