Kunstbilde

canvas_crop1

Theodor Severin Kittelsen (1857-1914)

Olje på tre, 32 x 23,5cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Theodor Kittelsen var – i det minste inntil relativt nylig – en av våre mest avholdte kunstnere. Hvem av oss i den ikke helt unge generasjon har både grøsset litt – og moret oss enda mere over hans illustrasjoner til norske folkeeventyr? Vår visuelle forestilling om troll, nøkker og annet skrømt har utvilsomt sine røtter i hans tegninger, hvor fantasivesener vokser rett ut av norsk natur. Hvem kjenner vel ikke hans fremstillinger av selveste Nøkken? Men disse fantasivesener med bukkebein er nok fauner av klassisk gresk opprinnelse.

Dagens bilde er nok mer enn en anelse inspirert av den sveitsiske maler Arnold Böcklin (1827-1905), som også kunne behandle vesener fra den antikke mytologi på den samme humoristiske måte.

ANNONSE

Læs også

Vintermorgen (1901). -
Det mykeste myke -
Napoleon paa St. Helena (1890) -
Et syn (1895) -
Andersnatten (1903) -
Redaktørskifte -

Læs også